Deca i solarijum!

0
2410

Da li Vam dete provodi previše vremena po salonima za solarijum u pokušaju da “nabaci malo boje”? Možda deluje kao da je preplanuo ten deo mode, ali takvo ponašanje je izuzetno opasno po život Vašeg deteta! Zašto?

Odgovora je mnogo…Od prevremenog starenja kože, preko razvoja najrazličitijih gljivičnih i drugih, izlečivih dermatoloških oboljenja, pa sve do onog najopasnijeg, smrtonosnog raka kože.

Karcinomi tj. zloćudni tumori kože kod dece najčešće ostaju neprepoznati, jer je ova pojava kod dece i adolescenata izuzetno retka. Za razliku od odraslih, čak ni ne postoje prave smernice za pregled i skrining kože na karcinom kod dece.

Samo jedna plikovita opekotina, uzrokovana suncem, dvostruko povećava šansu za razvoj najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože tzv. malignog melanoma kasnije u životu, a najnovija istraživanja pokazuju da i najmanja eksponiranost sunčanim zracima ili solarijumu u nekom dužem period, sa ili bez sunčane opekotine, može podstaći razvoj mladeža kod dece, koje posledično umnogome povećavaju rizik od razvoja raka kože.

Zabrinjava činjenica da skoro polovina tinejdžera redovno upražnjava solarijum, jer među njima važi verovanje da se samo uz preplanuo ten izgleda “zdravo”!? Ono što oni ne znaju je da je njihova koža, daleko osetljivija od kože odraslih, a sama činjenica da su oni još u periodu rasta i razvoja, te da im se ćelije organizma još uvek aktivno dele i razmnožavaju, stavlja ih na prednjačeće mesto kada je brzina razvoja raka kože u pitanju. Dakle, adolescenti i tinejdžeri mogu brže oboleti od raka kože, nego odrasli!

Šta je to “maligni melanom”?

Maligni melanom je najzloćudniji tumor kože. Razvija se iz pigmentnih ćelija kože ( melanocita ), kojih kod dece ima daleko manje, nego kod odraslih. Oboljevanje od malignih melanoma je u porastu, njegova zastupljenost među malignim tumorima je 4-5%. Javlja se u svim uzrastima a sve češće u uzrastu od 20-40 godina, upravo zbog preterane eksponiranosti UV zracima u tinejdžerskom uzrastu. Ako se ne otkrije na vreme, veoma brzo metastazira i dovodi do smrtnog ishoda.

Glavni faktor rizika za nastanak malignog melanoma je ultraljubičasto  (UV ) zračenje, koje potiče od sunca ili veštačkih izvora UV zraka. Maligni melanom se najčešće javlja na delovima tela koja su često izlagana UV zracima, a najveća koncentracija UV zraka je u solarijumima.

Taman ten koji nastaje kao posledica UV zračenja nije znak zdravlja, to je znak oštećene kože!

Kako posumnjati na karcinom kože – maligni melanom?

  • kada mladež počne da raste
  • kada dobije nepravilne ivice
  • kada mu ivice nisu više sasvim oštre
  • kad ima više boja na sebi (crnu, belu, braon, crvenu, sivu, ljubičastu )
  • kada je grube površine

    

Treba napomenuti da nije mladež jedina, potencijalna lokacija. Maligni melanom se može javiti i na mestima gde nema mladeža – na oku, sluzokožama, nervnom tkivu i unutrašnjim organima.

Koje osobe su podložnije malignom melanomu?

  • Osobe svetlijeg tena, sklone pegicama, svetlih očiju i plave ili riđe kose
  • Osobe čija je koža sklona stvaranju mladežova
  • Osobe koje često izgore od sunca, što naročito važi za decu
  • Osobe koje često izlažu kožu UV zračenju.

Napomena:  Koža je u mogućnosti da primi daleko više UV zračenja za svega 15-tak minuta u solarijumu, nego za ceo dan na suncu.

 

Kada je reč o brizi o zdravlju, treba voditi računa da solarijumi možda donose trenutnu radost onima koji imaju jaku želju da dostignu preplanuli ten, jer smatraju da tako izgledaju lepše, ali na taj način se samo izlažu opasnostima da ugroze svoje zdravlje i izgube, baš taj dobar izgled, zbog kojeg su uopšte tamo i krenuli. U solarijum, svako ulazi na svoju odgovornost, pa i Vaše dete, a njegovo zdravlje je ipak najvažnije.

U većini razvijenih zemalja, korišćenje solarijuma je strogo zabranjeno za decu i mlade, ispod 19 godina života. Mislimo o tome!

Dolazne pretrage:

Leave a Reply