Zašto moja beba kaki zeleno?

0
178246

Izgled stolice često brine roditelje. Roditelji često po boji stolice procenjuju da li je njihovo dete zdravo i nahranjeno ili nije. Nekada je zaključak tačan, ali vrlo često je u pitanju čista zabluda.

Praksa je pokazala da je najveći broj zabluda kod beba u prvih šest meseci života, upravo vezan za pražnjenje bebinih creva. “Zelena stolica” je vrlo često nepravedno tumačena kao “stolica gladi”, a zna se da nije uvek tako.

Prva bebina stolica (mekonijum) se javlja prvog ili drugog dana života (nekada potraje i do trećeg dana), zelenkaste je boje, tečna i lepljiva. Boja se zatim menja u smeđu ili žutu. Broj i izgled stolica normalno varira i jednim delom zavisi od načina ishrane bebe.

Dakle, nijanse boje bebine stolice mogu da variraju od zlatno – žute, preko boje senfa, do žuto – zelene, pa i zelene. Sve ove nijanse su savršeno normalna pojava. Ove promene nijanse najčešće zavise i od dužine zadržavanja stolice u crevima.

Ako Vaša beba normalno napreduje, a pri tome je zadovoljna i raspoložena, zelena stolica nije zabrinjavajuća pojava.

Kakava je stolica kod dojene bebe?

Većina beba u prvim nedeljama života ima česte stolice. Pojedine bebe mogu dobiti stolicu odmah nakon podoja, a poneke čim započnu sisanje.

Stolica dojene bebe je najčešće svetložuta, vodenasta, žitka ili zrnasta  – nikada nije savršeno čvrsta. Brojnost stolica se u mnogome smanjuje između drugog i trećeg meseca, pa se dešava da pojedine bebe imaju stolicu jedan ili dva puta na dan, a neke da nemaju stolicu čak i po par dana, što, svakako, nije razlog za brigu.

Koji su mogući razlozi zelene stolice?

Zabluda je verovanje da je zelena boja stolice, obavezno znak gladi Vaše bebe. Zelena boja stolice se javlja i kod potpuno zdravih beba, bez obzira da li su hranjene podojima (majčinim mlekom) ili adaptiranim formulama. Ako je stolica konstatno zelena, a Vaša beba lepo napreduje u kilaži i zadovoljna je, razloga za brigu nemate.

Ako dođe do promene stolice, gde ona postane potpuno tečna, vrlo česta, zelenkasta, promenljivog mirisa, verovatno je došlo do promene u normalnoj crevnoj flori bebe, te je potrebno posavetovati se sa Vašim pedijatrom.

  1. Korišćenje adaptirane mlečne formule obogaćene gvožđem:

Pojedine bebe koje se hrane mlečnim adaptiranim formulama, stalno ili povremeno, imaju zelene stolice. Takva stolica je obično zrnasto – tečna i normalno se javlja kod nekih beba u prvih par meseci. Ovo se dešava zbog većeg procenta gvožđa u formuli, koja dovodi do prebojavanja stolice u zeleno, oksidativnim procesima. Ukoliko je Vaša beba zadovoljna i lepo napreduje, ovo nije zabrinjavajuća pojava.

      2.   Fiziološka žutica:

Bebe koje imaju ovu žuticu, često imaju zelenu ili tamnije prebojenu stolicu. Kako se nivo bilirubina vraća na normalu, tako se i stolica Vaše bebe normalizuje.

      3.  Preosetljivost na mleko:

Dojene bebe često razvijaju preosetljivost na određene sastojke iz mamine ishrane. Ako je stolica sluzava, nađete i malo krvi u njoj ili se javi crvenilo na koži (ekcem), stalno obilno bljuckanje, možda je osetljiva na nešto iz mamine ishrane. Najčešće su to mleko i mlečni proizvodi, te je savet da majke ove namirnice izbegavaju za vreme dojenja svoje bebe, barem u početku.

Promene poput ekcema (hrapavih, crvenila kože) kod beba, mogu biti uzrokovane i maminom konzumacijom proizvoda poput jaja, čokolade, ribe i jezgrastih plodova, ali ove namirnice ne dovode do prebojavanja stolice u zeleno. Ipak, kao i mleko, potrebno ih je izbegavati dok majka doji svoju bebu.

Treba imati u vidu da je potrebno više nedelja da se efekti eliminacione dijete prikažu. Kasnije treba oprezno ponovo uvoditi te namirnice u maminu ishranu i posmatrati šta se dešava …

    4.  Neravnoteža između tzv. “prednjeg” i “zadnjeg” mleka:

Na početku podoja (prednje mleko), mleko je ređe sa manjim sadržajem masti. Kako podoj odmiče, mleko postaje gušće i masnije (zadnje mleko). Beba koja kraće vreme siki, može imati zelenkastu stolicu, čak i grčevite bolove u stomaku, jer je unela više tzv. “prednjeg” mleka.

     5.   Sluz u stolici:

Ukazuje da su creva nadražena, ali ne uvek. Obično se javlja u vidu proliva. Kod prehlađenih beba je pojava sluzi u stolici uobičajena stvar, jer dolazi do slivanja sekreta iz gornjih partija disajnih puteva, koje beba guta i preko creva izbacuje u spoljašnju sredinu, često u vidu sluzave, zelenkaste stolice, neprijatnog mirisa.

     6.  Velika brzina stolice:

Kada se bebina creva isprazne velikom brzinom, npr. u vidu mlaza, takva stolica nije imala priliku da preboji u žuto pod dejstvom crevnih bakterija, te je ostala zelenkaste boje. U njoj se često mogu naći i beličaste gromuljice nesvarenog mleka, što je znak da je beba posisala više nego što je mogla da svari.

Iz ovog razloga je važno da mamice ne uvode dohranu na svoju ruku, bar dok bebica ne prođe prvu kontrolu telesne težine kod svog pedijatra, koji će, ako bude potrebno, napraviti korekciju u ishrani Vaše bebe!

     7.  “Stolica  gladi

Zelene je boje, ali potpuno bez sadržaja, poput žabokrečine, pri čemu dete obilno gubi u telesnoj masi, a opšte stanje mu je vidno promenjeno!!!

Dakle, prave “stolice gladi” su praćene uznemirenošću bebe i njenim plakanjem pre, tokom i posle podoja.

U svakom slučaju, ukoliko imate i najmaju sumnju da, možda, nemate dovoljno mleka i/ili da Vaša beba ne napreduje dovoljno u telesnoj masi, važno je da se što pre javite pedijatru, koji će proceniti stanje deteta i dati, ukoliko je potrebno, savet za uvođenje dohrane.

Dakle, tvrdnja da je “zelena stolica” uvek znak da je beba gladna je NETAČNA!

Dolazne pretrage:

Leave a Reply