Vredni naši mališani

0
1067

kid_playing_kitchen_bg

Deca koja obavljaju kućne poslove su samouverenija, imaju veće samopoštovanje i dobar stav prema radu. Kućni poslovi osposobljavaju decu da u budućnosti vode domaćinstvo i olakšavaju im prelazak u odraslo doba. Pored toga bolja im je sposobnost za uspostavljanje zdravih odnosa sa drugima, viši je koeficijent inteligencije, veća je šansa za završavanje škole ili fakulteta. Manja je verovatnoća korišćenja narkotika.

Kids washing the dishes in the kitchen together - helping out wi
Dokazano je da je ključno početi od što ranijeg uzrasta. Istina, duže će trajati ako Vam pomaže mališan, ali … vredno je truda. Ako i niste počeli rano, bolje ikad nego nikad. Biće delotvornije ako postepeno uvodite kućne poslove u detetov život, nego da ih odmah opteretite čitavim rasporedom dužnosti. Važno je pokazati detetu kako da ispravno obavi zadati posao. Ovako dete razvija životne veštine, a kada konačno nauči kako da posao ispravno obavi – olakšaće Vama život.

IS052-044
Razgovarajte sa decom o poslovima za koje Vam je potrebna njihova pomoć. Napravite listu poslova koje treba obaviti i dozvolite im da biraju šta bi voleli da rade. Biće jako sretni, ako mogu da štikliraju već završene zadatke.
Vi najbolje poznajete svoje dete pa možete sami da se setite nekog prigodnog zadatka, ali evo nekoliko predloga kućnih poslova za svaki uzrast.
• Deca od 2-3 godine mogu da odlože igračke, počiste kad se nešto prospe i nahrane kućne ljubimce.

toys malisa
• Sa 4-5 godina pored gore navedenog, mogu da nameste krevet, bace đubre, unesu poštu, postave pre i raščiste sto posle obroka ili da zaliju cveće. Obožavaju metle, kolica i alate za decu, što će im pomoći da se uključe u obavljanje poslova.


• Sa 6-7 godina, deca mogu da sortiraju veš, metu podove, pomažu pri pravljenju i pakovanju ručka za školu, i da se jave na telefon.

• Deca od 8-9 godina mogu da odlože kupljene namirnice, usisaju kuću, naprave užinu, prebrišu sto posle obroka, odlože oprani veš, zašiju dugmad, prebrišu podove i izvedu ljubimce u šetnju.

Desetogodišnjaci i starija deca su u stanju da slože oprani veš, operu kupatilo, prozore i kola, skuvaju obrok uz nadzor, koriste veš mašinu, čuvaju mlađu decu (uz prisustvo odraslog), pokose travnjak, počiste kuhinju, promene posteljinu.

Sve u svemu….uživajte sa svojim mališanima 😀 !!!

Srećno!

Pogledati još: Mališani po Montesori modelu, OVDE i Dete od druge do pete, OVDE

Dolazne pretrage:

Leave a Reply