Zlatna pravila uvođenja čvrste hrane bebama

0
3173

U uzrastu od 4. do 6. meseca skoro svim bebama se počinje uvoditi čvrsta hrana. Veoma je bitno zapamtiti da je uvođenje nemlečne dohrane pre četvrtog meseca starosti bebe NEPOTREBNO, a nakon šestog meseca NEOPHODNO.

S toga je ovo idealna prilika za sve mame, tate, bake, deke i sve ostale koji će imati bilo kakvog dodir sa bebinom ishranom da se upoznaju sa nekim od ZLATNIH PRAVILA uvođenja čvrste hrane.
1. Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka.
2. Pratiti na detetu znakove eventualne pojave ALERGIJE NA HRANU u vidi ospe, proliva, povraćanja… te odmah obustaviti davanje date namirnice i naknadno kontaktirati lekarsku službu.

 3. HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebu, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom kako se bebina usta ne bi povredila.
4. Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda, trči ili se igra.
5. U prvoj godini detetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i veštačke zaslađivače, med, čokoladu i slatkiše, belance, kikiriki, plodove mora, orašasto voće, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

Teks iz najnovijeg, 8. izdanja megapopularnog kuvara za bebe „Kuvarski dnevnik bebe Marte„.

Zaplavljena polja Vas vode ka temi na zadati pojam, pročitajte i njih…

Čitajte još: Ishrana u prvih 12 meseci života

Dojenje – stvarno najbolje, čitajte ovde

Dolazne pretrage:

Leave a Reply