Pripremite dojke za dojenje

0
1607

Priprema grudi za dojenje počinje još u trudnoći i to nekoliko nedelja pred porođaj u cilju da bradavice očvrsnu kako bi se sprečila pojava mastitisa, kao i drugih komplikacija dojenja, zbog kojih mamice najčešće prestaju da doje svoje bebe.

 

Stare, „babske“ savete za ojačavanje i pripremu dojki i bradavica trljanjem četkicama za zube ili grubljim frotirom, odmah prekrižite u svojoj glavi i zaboravite!!! Tako ne samo što otklanjate zaštitni sloj sa svojih grudi, nego čak može biti i opasno!

O dojenju smo već govorili, pa znamo da je dojenje prirodan proces, koji najviše zavisi od toga kako dojite, same tehnike dojenja, ali postoje i neke smernice, koje se savetuju budućim mamicama, kako bi pripremile grudi za dojenje još i u trudnoći.

Kao što niko ne može predvideti šta je ono što može da vas čeka nakon porođaja, tako se ne može predvideti ni da li ćete imati problema sa dojenjem ili ne, te kako će vaše telo reagovati na sve to. Prvo mleko, kolostrum, se javlja pred kraj trudnoće što je normalno, ali nemojte se brinuti ni ako se to ne dogodi. Svaka mamica reaguje na svoj način na hormonalne promene, zbog čega se i dojke drugačije razvijaju.

Same bradavice i aerola će malo potamniti i to je normalan deo zaštitnog procesa (javlja se poseban zaštitni sekret). Iako to možda ne primećujete, ali vaše se telo tajno priprema za dojenje.

 

Kako se dojke pripremaju za dojenje?

  • Mesec dana pred porođaj, izbegavajte korišćenje gelova za tuširanje, krema i ulja na području grudi, naročito oko bradavica.
  • Perite grudi samo vodom i pazite da ne budu isušene.
  • Ako koristite ulja (da biste sprečili strije i za masažu) neka to budu prirodna, poput jojobinog, maslinovog, bademovog. Sa masažom krećete od ruba dojki prema bradavicama kružnim pokretima.
  • U trudnoći nosite pamučni i elastični grudnjak, koji ne pritišće grudi, ali ih pridržava dovoljno da se grudi ne bi “obesile”.
  • Nabavite mali i mekan peškir, pa dojke perite uz pomoć tog peškirića i vode.

Ipak sve raditi uz OPREZ!

Budite oprezne, jer se ponekad priprema dojki ne savetuje kod budućih mamica koje su pod rizikom od prevremenih trudova ili ukoliko su prethodno imale sponatni pobačaj, a razlog je što pojedini stručnjaci smaraju da ove pripreme nekada mogu izazvati prevremene trudove i kontrakcije. Ako pak to nije slučaj, sa priprema se može započeti najranije mesec i po dana pred termin porođaja.

Kako se proveravaju bradavice da li se uvlače?

Uhvatite lagano bradavicu i izvucite je uz pomoć palca i kažiprsta. Posmatrajte da li će ostati ispupčene ili će se uvući. Ovo isprobajte tek pred termin. Ukoliko se bradavice uvlače ne trebate se plašiti. Raspitajate se kod pedijatra, u školi za trudnice ili kod svog ginekologa da vas uputi koje tehnike dojenja i položaje biste trebali probati kada se beba rodi (i ako budete zbog toga imali poteškoća sa dojenjem).

Za uvučene bradavice možete koristiti takozvane zaštitne dodatke (silikonske bradavice i sl.), koje možete pronaći u pojedinim apotekama. (Nabavite ih za svaki slučaj i ponesite u bolnicu ako su vam bradavice uvučenije).

Ako se plašite bolnih bradavica posle dojenja imajte na umu da one nastaju u većini slučajeva zbog loše tehnike dojenja, odnosno prevashodno, zbog lošeg postavljanja bebe prilikom dojenja, pa ona ne može obuhvatiti bradavicu na pravi način i vući mleko. Važno je da se dobro upoznate sa tehnikama i načinima dojenja pre samog porođaja.

Bradavice same stvaraju zaštitni sloj, pa vam losioni nisu potrebni, ali ako se javi ekcem ili psorijaza obavezno se konsultujte sa lekarom koje proizvode mozete koristiti.

Sve u svemu…drage buduće mamice, želimo vam svu sreču ovog sveta i USPEŠNO DOJENJE.

Za sve nedoumice u vezi sa dojenjem, javite se pedijatru, koji će vam rado pokazati kako da postavite svoje čedo na dojku i zajedno sa vama će proveriti da li ste usvojili znanje.

Srećno!

Još na ovu temu čitajte:

Dojenje – stvarno najbolje„, „Dojenje – bebine potrebe„, „Ishrana odojčadi u prvih 12 meseci života“ klikom na željeni naslov

Dolazne pretrage:

Leave a Reply