D vitamin

3
32559

Vitamin D ili Kalciferol, predstavlja antirahitični vitamin. Poznat u narodu kao „vitamin sunca“. D vitamin iako svrstan među vitamine, svrstava se i među hormone, zbog svoje steroidne strukture.

Ovaj vitamin je, zajedno sa paratiroidnim hormonom, zadužen za regulaciju koncentracije kalcijuma u krvi.

Pre nego što je otkriven, mnogo ljudi, naročito dece, je bolovalo od rahitisa. Danas se ova bolest može potpuno sprečiti i zaustaviti, a ako se i javi, moguće ju je adekvatno lečiti, upravo, zahvaljujući primeni D vitamina!

Ova grupa vitamina, obuhvata 7 vitamina, međusobno različitih prema strukturi, ali kada se govori o samom D vitaminu, misli se na smesu D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Prvi je biljnog porekla, dok je drugi provitamin kolekalciferola. Vitamin D je tzv. liposolubilan vitamin, odnosno, nije topljiv u vodi, ali se otapa u alkoholu, eteru i biljnim uljima. Nestabilan je u kristalnom stanju, pa ga nalazimo u stabilnim, uljanim rastvorima.

                                    

D vitamin se može proizvesti u telu i to u koži, pod dejstvom UV zraka sunca iz provitamina. Takođe, moguće ga je uneti i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima, te u žumancetu jajeta.

Dnevna potreba za ovim vitaminom kod odraslih je mala, tako da ga odrasli, uglavnom, sasvim lepo nadokanđuju izlaganjem suncu ili preko hrane, za razliku od dece, gde su potrebe veće i moraju se nadoknađivati suplementacijom.

Glavna uloga D vitamina je u održavanju konstatne koncentracije kalcijuma i fosfata u krvnoj pazmi. On podstiče apsorpciju ovih minerala iz sistema organa za varenje, te doprinosi jačanju kostiju, zdravim zubima, što je naročito važno kod dece. Osim njegove, od života bitne uloge za kosti, ovaj vitamin je od izuzetnog značaja i za pravilan rad brojnih organskih sistema, kao što je imuni sistem, održavanje zdravlja srca, te kontrola metabolizma i inflamatornih procesa u organizmu.

Nedostatak vitamina D se klinički ispoljava hipokalcijemijom (manjkom kalcijuma), hipofosfatemijom (manjkom fosora), demineralizacijom kostiju, bolovima u kostima, spontanim prelomima i slabošću mišića, a sve ovo zbog manjka kalcijuma i fosfora u krvnoj plazmi. Ovo stanje neminovno dovodi do jedne metaboličke bolesti kostiju tzv. Rahitisa, usled koje kosti postaju mekane, sklone deformacijama, a zubi postaju defektni. Ova bolest se najčešće javlja kod dece, kojoj je vitamin D i najpotrebniji.

 Za više o Rahitisu, klikni OVDE

S druge strane, ukoliko bi došlo do preteranog unosa D vitaminu, javili bi se simptomi hipervitaminoze ( preterane koncentracije vitamina u plazmi ), kao što su: umor, smetnje pri varenju, gubitak telesne težine, anemije,a posledično se taloži u bubrezima i pankreasu. Ovaj vitamin može biti najtoksičniji vitamin, ukoliko se unese u prevelikim dozama. Zato je potreban dobar balans unosa, kako bi se izbegle nepotrebne komplikacije.

Kome je potreban dodatan D3 vitamin?

D vitamin je potreban SVIMA, a najpotrebniji je DECI.

Odojčad:

Majčino mleko je najbolje za svako odojče, tako da sve majke koje mogu da doje, neka hrane odojče, svojim mlekom, jer majčino je najbolje!

Važno je znati da deci treba dodavati ovaj vitamin još u novorođenačkom uzrastu, da bi mu se upotreba nastavila tokom celog odojčanskog perioda, tj. najmanje u prvoj godini i to do 400ij na dan. Poželjno je i kasnija suplementacija, do treće godine, a po nekim stručnjacima čak i posle treće godine života, s tim da se, posle navršene prve godine, u letnjim mesecima, kada je mnogo sunčanih dana, ne mora da se daje.

Odojčad koja sisaju moraju svakodnevno da unose D3 vitamin preko uljanih rastvora. O odabiru adekvatnog preparata D3 vitamina, kao i o načinu primene, najbolje je da se mamice posavetuju sa svojim pedijatrom, kako bi se izbegle sve zablude i zabune, s kojima mamice mogu da se susretnu.

Ranije se smatralao, da odojčad koja koriste adaptiranu, mlečnu formulu kao zamenu za dojenje, u količini većoj od 500 ml na dan, ne treba da unose dodatni D vitamin, jer mlečna formula u sebi već sadrži izbalansiran odnos svih vitamina, hranljivih supstanci i minerala, međutim, najnovija istraživanja su pokazala i dokazala, da se, bez obzira na primenu adaptirane mlečne formule, mora nastaviti sa primenom D vitamina, svakodnevno.

Deca starija od godinu dana:

Kao što je već pomenuto i ovoj uzrasnoj grupi je potrebno dodavanje D3 vitamina u preventivne svrhe.

Naime, deci koja su do tada dobijala D3 vitamin svakodnevno, nastavljaju tim tempom i dalje, do navršenog trećeg rođendana, kao što je, gore već pominjano. Princip dodavanja ovog vitamina, kod ove uzrasne dobi je takav da se  D3 vitamin daje tokom cele godine, izuzev letnjih meseci, tj. u svim mesecima u kojima nema slovo „R“, kada se ovaj vitamin ne daje, jer se smatra, da je u toku letnjih meseci broj sunčanih dana puno veći, nego zimi, a mali, dečji organizam, sada, već i sam može da izmetaboliše dovoljno vitamina samom sebi.Dojilje:

Kada je u pitanju D vitamin, važno je još spomenuti mamice, dojilje, koje i dalje primenjuju neke preparate D vitamina za razmekšavanje bradavica i prevenciju mastittisa. Od velike je važnosti da te mamice obavezno operu sav ostatak tih preparat sa svojih dojki, kako dojenče ne bi tokom sisanja unelo više nego što mu je potrebno i time sebe dovelo u opasnost od predoziranosti.

Prema standardima o prevenciji, D3 vitamin se preporučuje i dojiljama i trudnicama.

Drage mamice, nadam se da će vam ovaj članak pomoći u razrešenju nekih nedoumica vezanih za D3 vitamin.

Dolazne pretrage:

3 KOMENTARA

    • Postovana mamice, stavovi WHO je da se deci do trece godine daje minimum supstitucija D vitamina.
      Tako da, moja Vam je prporuka da detetu date neki od preparata D vitamina (sada ih je bas mnogo na trzistu), narocito tokom zimskih meseci. Preparati na bazi uljanih rastvora su nabolji, jer se uljani medijum najbolji za resorpciju ovog vitamina, ali i drugih liposolubilnih vitamina. Tablete nisu preporucljive za decu.
      Ipak, ako imate bilo kakvih sumnji u vezi sa zdravljem svojeg dedeta, najbolje je da se posavetujete licem u lice sa svojim pedijatrom. Srecno!

Leave a Reply