Svakako POTREBA!

U poslednje vreme se, u svakodnevnom radu, često susrećem sa nedoumicama mama u vezi sa primenom vitamina K1 kod njihovih beba.

Pored toga što u većini slučajeva, mame nisu pravilno usmerene, od samog početka, pa su i većinom, svesno ili nesvesno, dovodene u zabludu ili su im stvari, jednostavno, pogrešno predstavljene, a da im nisu bile pružene prave i proverene informacije.

Tu su pedijatri da ih usmere i daju im sve proverene informacije, bazirane, pre svega na dokazima i studijama, a onda i da im odgovore na sva potrebna pitanja.

Zato je neophodno početi sa osnovama …

Šta je vitamin K i koja je njegova uloga?

Vitamin K je antihemoragični vitamin, koji ima važnu ulogu u podsticanju zgrušavanja krvi. Zovu ga i „koagulacionim vitaminom“, odakle mu potiče oznaka „K“.

Dakle, njegova najvažnija uloga u ljudskom organizmu je koagulacija. Izuzetan značaj vitamina K, se ogleda u tome što u jetri podstiče sintezu čak četiri faktora koagulacije, od kojih je glavni faktor, upravo ovaj, koji direktno sprečava krvarenje!

Spada u grupu liposolubilnih vitamina, odnosno, vitamina topljivih u mastima, što znači da se resorbuje u tankom crevu putem masnog medija, a deponuje se u jetri i u masnom tkivu.

Nedostatak ovog vitamina u organizmu, može uzrokovati hemoragijsku bolest i dovesti do spontanih krvarenja. Kod beba se ova krvarenja najčešće dešavaju u mozgu, u gastrointestinalnom traktu, po koži i sl.

Zašto je potrebna suplememtacija K1 vitaminom kod beba?

Pre bilo kakvih obširnijih objašnjenja, treba znati, da postoje dve vrste K vitamina: K1 vitamin, kojeg ima najviše u tamno zelenom lisnatom povrću i K2 vitamin, koji proizvode „dobre“ crevne bakterije, a čija je količina najveća u „crvenom“ mesu. Dakle, bebe nisu u stanju da unesu niti da stvore ovaj vitamin, nikako, te je važno da se unesu suplementacijom.

Novorođenim bebama, se ovaj vitamin, još u porodilištu, daje jednokratno u vidu injekcije (Konakion), kako bi se sprečila pojava hemoragijske bolesti novorođenčeta, koja se može javiti do kraja 12. nedelje života, odojčeta.

Opšte je poznato da novorođenče ima nizak nivo ovog vitamina na rođenju. Jedan od razloga su niske rezerve u jetri, nastale usled nedovoljnog prolaska vitamina K kroz placentu, a drugi razlog je nedovoljno razvijena „gastriointestinalna mikrobiota“. Odnosno, vitamin K se normalno sintetiše u crevima, od strane „dobrih“, crevnih bakterija, ali za razvoj ovih bakterija u gastrointestinalnom traktu bebe, potrebno je vreme.

Upravo je to i razlog zbog kojeg se sprovodi, suplemetacija K1 vitamina, u cilju sprečavanja kasnog oblika hemoragijske bolesti novorođenčeta. Dajemo tom, nejakom biću, „vremena“ da mu „sazri“ crevni sistem, koji će, kasnije, biti u stanju sam sebi da stvara dovoljnu količinu ovog vitamina, u budućnosti.

Zar majčino mleko nije savršena hrana za bebu, jer sadrži sve što bebi treba za rast i razvoj?

Majčino mleko, jeste najidealnija hrana za bebe, ipak za razliku od mleka drugih sisara, sadrži najmanje, tj.nedovoljno K1 vitamina, zato su u Srbiji od strane Republičke stručne komisije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, usvojene preporuke za produženu, oralnu primenu vitamina K1, prihvaćene u cilju prevencije profilakse kasne hemoragijske bolesti.

Preporuke se odnose pre svega na novorođenčad i odojčad (do kraja 12.nedelje života), koja su na prirodnoj ishrani (za razliku od humanog mleka, adaptirane mlečne formule obezbeđuju dnevne potrebe vitamina K od 25 mcg), kao i kod novorođenčadi posle teške i/ili kod produžene neonatalne žutice, u slučaju primene antibiotika, kao i uzimanja određenih lekova od strane majke (antibiotici; antipepileptici).

Kako se sprovodi ova produžena suplementacija?

  • Produžena profilaksa vitaminom K1 preporučuje se u dozi od 25 mcg od 8. dana do kraja trećeg meseca nakon rođenja
  • Za prevenciju kasne hemoragijske bolesti i rahitisa kod novorođenčadi i odojčadi, predložena je produžena profilaksa vitaminom D3 i K1 ( D3 vitamina 400 i.j. i K1 vitamin 25 mcg ), preporučena je od strane nacionalnih institucija: Ministarstva zdravlja, Uduruženja pedijatara i Udruženja neonatologa
  • Suplementacija K1 vitaminom se sprovodi kod beba, koje su isključivo na prirodnoj ishrani, majčinim mlekom, kao i kod bebe, koja se hrani mešovitom ishranom – primenom do dva obroka adaptirane mlečne formule uz prirodnu ishranu. Dakle, ove bebe moraju da dobijaju preparat D3K1

** Ukoliko se beba hrani isključivo adaptiranom mlečnom formulom, u tom slučaju suplementacija vitaminom K1 nije potrebna, jer sve adaptirane mlečne formule sadrže adekvatnu količinu ovog vitamina.**

U našoj zemlji postoji jedinstven preparat, Babytol D3K1, koji se nalazi u twist-off, uljanoj kapsuli. Savršen, uljani (masni), medijum, za lakšu apsorpciju ova dva, izuzetno bitna, liposolubilna vitamina, u crevnom traktu bebe.

Umesto zaključka:
Zablude, koje šire nestručne osobe, „forumske rekla – kazala pričalice“ i „babske priče“, koje se dovode u vezu sa primenom D3K1 vitamina:

  • Od kada smo počeli da primenjujemo preparat D3K1, moja beba ima grčeve?!?

Uopšte je poznato da je period pojave grčeva kod beba individualna stavar, ali se njihova pojava poklapa sa vremenom kada se započinje i primena ovih vitamina. Ne postoji uzročno – posledična veza, između ukidanja primene kombinacije vitamina D3K1 i prestanka grčeva. Zna se da se grčevi kod beba u proseku javljaju oko 14. dana života (što se manje – više, poklapa sa početkom primene D3K1 vitamina), a mogu da traju do 8, a nekada čak i do 12. nedelje života Vaše bebe.
Grčevi svakako imaju veze sa nerazvijenom crevnom mikorbiotom i to je jedina, moguća, veza između primene suplementacije ovih vitamina i grčeva kod beba, jer u oba slučaja nedostaju „dobre“, crevne bakterije, ali to je sve. U slučaju pojave grčeva, možete dodati neki probiotski preparat za bebe, ali suplementaciju D3K1 svakako obavezno nastaviti, kao što je i preporučeno.

  • Rađe dajemo preparat D3K1 u „vodenom“ medijumu, jer on ne izaziva grčeve kod bebe?!?

Već je gore rečeno, da je masni medijum izuzetno bitan za dobru resorpciju liposolubilnih vitamina, a kako su D3, K1, (A vitamin, E vitamin), vitamini rastvorljivi u mastima, znači da je i njihova iskoristljivost veća ukoliko se daje kroz preparat uljanog medija.
Iskreno, ni ne znam da postoji takva kombinacija u vodenom rastvoru?!?
Ako verujete da koristite takav preparat, verovatno vas je neko doveo u zabludu i najbolje da se konsultujete sa svojim pedijatrom, što pre!

  • Dajemo stare, proverene preparate, koji sadrže samo D vitamin, jer smo tako navikli i jer mislimo da je ovo sve propaganda i prevara?!?

Nije prevara, nego potreba!

Medicina napreduje svakim danom. Svaki dan saznajemo nešto novo i drugačije. Ono što je nekada važilo, ne važi više, u mnogo aspekata, naročito kada je pedijatrija u pitanju. Na primer, proizvod koji u svom sastavu sadrži samo vitamin D3, nije najadekvatniji, samostalno za primenu, a kod preparata, koji sadrži i vitamin A, koji se, inače, ne preporučuje u svakodnevnoj suplementaciji kod novorođenčadi i odojčadi, jer je majčino mleko bogato ovim vitaminom i nema potrebe za njegovom dodatnom suplementacijom. Sadrže ga i adaptirane mlečne formule u preporučenoj količini.

Kao i vitamin D3 i Vitamin A je lipolsolubilan. Ako bi se veće količine vitamina A, od potrebnih, deponovale u organizmu novorođenčadi i odojčadi, moglo bi doći do najrazličitijih neželjenih efekata.

Mnogo se napredovalo u novim saznanjima kada je lečenje i prevencija bolesti kod dece u pitanju. Verujte svom pedijatru, a ne „rekla – kazala“ pričama. Pedijatar primenjuje znanje stečeno na tzv. „evidence – based“ podacima, nakon proučenih mnogih studija.

Za sve nedoumice, koje imate,a tiču se bilo kojeg aspekta zdravlja i prevencije Vašeg deteta, konsultuje, isključivo svog pedijatra!

Verujte svom pedijatru!

intelektualna svojina www.4upharma.com
fotografija ilustracija

Na temu: D vitamin, pročitajte više, klikom OVDE

Dolazne pretrage:

Leave a Reply