Nalazimo se u periodu, u kojem kruži veliki broj najrazličitijih uzročnika infekcija, koji mogu loše da se odraze na zdravlje dece. Jedan od razloga, koji nam u poslednje vreme, malo više „pune“ ambulante su deca sa akutnim prolivima, povraćanjem,  dehidracijom i povišenom temperaturom, izazvanih rotavirusnim infekcijama.

Ne može se reći da je broj dece, koja se zaražava ovim virusom, danas veći nego prethodnih godina iz prostog razloga, što je upravo sada vreme za pojavu ovih infekcija, a boravak dece u kolektivima, samo pospešuje njegovo širenje, jer ove infekcije su visokokontagiozne.

Rotavirusne infekcije se mogu javiti preko cele godine, ali su najčešće u periodu od novembra do maja meseca. Statistički gledano, čak i do 95% dece, urasta do 5 godina, se može zaraziti ovim virusom i to više puta tokom života.

Prenosi se vazduhom, kontaktom sa zaraženim predmetima ili površinama, ali i zaraženom hranom i pićem.

Akutna dijareja je jedan od vodećih uzroka smrti kod male dece u svetu, naročito kod odojčadi, gde umre od posledica aktune dijareje, pre svega zbog akutne dehidracije tj. aktunog gubitka tečnosti i elektrolita.

Proliv se definiše  pojavom više od 3 tečne, vodenaste, stolice u jednom danu, sa posebnim osvrtom na konzistenciju, a ne broj stolica. Potrebno je imati u vidu, da se česte, a formirane, stolice ne smatraju prolivom.

Kako se ispoljava rotavirusna infekcija?

Treba voditi računa da što je dete mlađe, pojava ovih infekcija, može biti teža i da se ispolji sa težom kliničkom slikom, koje nekada zahtevaju i bolničko lečenje. Najrizičnija je grupa dece do 2 godine života, s posebnim osvrtom na novorođenčad i mladu odojčad, koja već uzrastom spadaju u posebno rizičnu kategoriju, kao i sva odojčad, a naročito ona od 6 meseci do godinu dana, jer u tom periodu odojče počinje više da se kreće – da puzi i da dolazi u kontakt sa najrazličitijim predmetima iz okoline, zbog kojih mogu da se pojave i ove tegobe.

Prvi znaci infekcije, mogu da se ispolje u periodu od 6h do čak 4 dana. Simptomi, najčešće počinju naglo, pojavom:

  1. Proliva – glavni simptom
  2. Bolovima u trbuhu
  3. Mučninom i povraćanjem – može i ne mora, zavisi kako kada
  4. Dehidracijom
  5. Može se javiti i povišena temperatura, uznemirenost, plačljivost, ..

Dehidracija nastaje zbog učestalih vodenastih stolica, a pogoršava se pojavom povraćanja i povišene temperature. Što duže traju tegobe, dehidracija postaje ozbiljnija, a stanje deteta teže. Zato je važna pravovremena pomoć roditelja u kućnim uslovima, kako bi se sprečile pojave težih oblika bolesti.

Žeđ je osnovni, očigledni, pokazatelj dehidracije.

Što je dete žednije, ima potrebu za većim unosom tečnosti odjednom, što izaziva dalji nagon za proliv i povraćanje, jer tokom aktune bolesti, poremećen je i ubrzaniji motilitet creva, pa je i sama resorpcija tečnosti smanjena, što za posledicu ima brz prolazak tečnosti kroz creva i njegovu još bržu eliminaciju, bez da se pretnodno zadržalo u organizmu.

Pored izražene žeđi, znaci dehidracije su i: suve, ispucale usnice, hladna i bleda koža, „upale“ oči, tamno prebojen, oskudan urin ili nedostatak urina tzv. smanjen broj „mokrih pelena“, uvučena fontanela kod beba.

 

Kako pomoći detetu u kućnim uslovima?

  1. Rehidracija i nadoknada elektrolita je prva i najvažnija mera!
    Obezbedite detetu adekvatan unos tečnosti i elektrolita, pa sistemu često, po malo ( primenite po 1-2ml oralnog rehidracionogsredtsva na svakim 5 do 10 minuta ), izbegavajući na taj najčin, da tečnost samo prođe kroz creva, a i na taj način sprečavate ubrzanje peristaltike i nov „talas“ tegoba. Roditelji moraju biti strpljivi i uporni!
  2. Primena probiotika
  3. Primena odgovarajućih adsorbenasa, prema savetu pedijatra, ako treba, kod dece iznad godinu dana
  4. Adekvatna ishrana je takođe izuzetno važna stavka. Prema najnovijim preporukama, maloj deci se ne preporučuje neki poseban dijetalni režim ishrane. Ipak, koju god hranu da daju, potrebno je da se uvodi postepeno uz izbegavanje teško svarljive hrane, mleka i slatkiša, jer ove namirnice mogu da pogoršaju tegobe.

Ukoliko dete sisa, neophodno je da se odojčetu češće ponudi dojka. Kada god ono poželi. Na taj način se odojče lakše rehidrira (isto važi i za decu na adaptiranim formulama).

Veća deca, koja tolerišu specifičan režim ishrane, svakako treba da se pridržavaju preporučene dijete: suvi perec, štapić, dvopek, pirinač na slanoj vodi, krompir, šargarepu, nemasno meso – piletinu, banana, oljuštena pečena jabuka. Potruditi se da obroci budu manji, podeljeni u više porcija. Kao i tečnost, deca ne tolerišu mnogo hrane, pa je tako neophodno i ovom aspektu prići krajnje oprezno.

5. Obavezno se javite pedijatru!

Imajte u vidu da što je dete mlađe, klinička slika rotavirusne infekcije može biti teža, zato je izuzetno bitno da roditelji ne gube vreme, nego da pomognu svom detetu i odvedu ga lekaru, što pre.

Prolivi kod dece, pogledaj OVDE

Rehidracija dece, pogledaj OVDE

Režim ishrane kod crevnih infekcija, pogledajte OVDE

Dolazne pretrage:

Leave a Reply