Početkom nove, školske i vrtićke godine, počinje i sezona upisa dece na raznorazne aktivnosti, posebno na sport.

Česta dilema roditelja je kada da počnu sa aktivnostima i koji sport da odaberu za svoje dete. Da li da se vode sopstvenim idejama, ambicijama, preferencijama ili da pitaju, možda, nekog stručnijeg.

Naravno, sezona upisa u razne dodatne aktivnosti i sportove ne jenjava čitave školske i vrtićke godine, a bavljenje sportom je, svakako, pri vrhu aktivnosti koje se preporučuju deci u slobodno vreme. Ipak, ne zaboravimo i na igru na svežem vazduhu, koje u svim uzrastima treba biti najviše.

Foto: shutterstock

Preporučujemo da se roditelji posavetuju pre svake odluke, jer loš odabir sporta, kao i prerano „guranje“ dece u aktivnosti, kada im vreme nije, može samo da naškodi.

Zabluda je da su teniski reket u ruci četvorogodišnjaka, karate pojas na petogodišnjaku ili baletanke za ritmičku gimnastiku već na trogodišnjakinji, najbolji put ka zdravlju dece i njihovim, eventualno, budućim sportskim uspesima.
Za sportsku i zdravu budućnost deteta, za početak je najvažniji izbor discipline.

Kada je pravo vreme za polazak na sport?

Pravo vreme je, u stvari, vreme kada je vaše dete već ovladalo svim motoričkim mehanizmima, koji će mu pomoću u lakom savladavanju zadataka koji se od njega očekuju. Nije dovoljno da ono samo ume da trči ili da skače na jednoj nozi, mora da poseduje i neke druge veštine, a one su individualne kod svakog deteta. Stručnjaci se, međutim, slažu da je okvirno vreme  kada se mogu započeti sve aktivnosti oko 4 .godine života.

Foto: CreatasRF

Postoje izuzeci, kada dete od 3.5 godine uspe da prati treninge i izvršava sve zadatke koji su stavljeni pred njega, ali je to zaista retko.

Kako odabrati adekvatan sport?

Ovde je pre svega važan uzrast deteta.

Za decu predškolske dobi se savetuju „univerzalni“ sportovi, oni bazični ili, kako stručnjaci za dečju fizijatriju i dečji sport vole da kažu, „simetrični sportovi“. Pitanje roditelja koje uvek sledi iza ovakve izjave je: “Kakvi su to simetrični sportovi?“ To su sportovi  koji, kako i sam naziv kaže, simetrično koristi sve organe lokomotronog sistema vašeg deteta, podjednako ih angažujući. To su sportovi poput plivanja, gimnastike, džudoa, karatea… Sem što im ovi sportovi omogućavaju da se osposobe u mnogim veštinama, pomažu i pri pravilnom rastu i razvoju deteta, što je izuzetno važno, naročito u predškolskom, ali i u ranom školskom uzrastu.

Foto: subotica.info / SuTeam

S tim u vezi, postoje brojne „školice sporta“, u koje deca mogu da se priključe, gde će najpre da se upoznaju sa čitavim spektrom sportova, poput škole plivanja, klizanja, skijanja i dr, a gde ih stručni treneri uče najosnovnijim kretnjama, pri čemu se vodi računa o normalnom rastu i razvoju. Savetujem da potražite neku od takvih opcija.

Foto: shutterstock

Tek kasnije, u školskom uzrastu, sportovi poput fudbala, košarke, hokeja, odbojke, … kao i mnogi drugi timski sportovi, ali i individualni, potput tenisa, na primer, odlični su, ali prema sopstvenim interesovanjim. Potrebno je dozvoliti deci da se sami opredele za onaj pravi.

Iskustvo je pokazalo da prerani počeci bavljenjem nekim timskim sportom (fudbal, košarka, odbojka i sl.), najčešće ne daju očekivane rezultate, te je savet da se dete najpre upozna sa što većim spektrom disciplina, upravo kroz različite „školice sporta“.

Šta je sa starijim uzrastima?

Mislim da sam dobrim delom obuhvatila i stariji uzrast u prethodnom delu teksta, ali treba, možda, naglasiti da je za aktivno treniranje nekog sporta, uzrast presudan, kako i tvrde pojedini stručnjaci, jer nema koristi od preranih početaka. Na primer, sa intenzivnim treninzima plivanja ili gimnastike ne treba kretati pre osme ili devete godine detetovog života. Za tenis i skijanje najbolje je pričekati da dete navrši devet ili deset godina. Treninzi košarke, odbojke, rukometa ili fudbala,  ne preporučuju se pre desete godine itd.

Foto: pinterest

Bilo kako bilo, sport je jako važan za adekvatan rast i razvoj svakog deteta. Ipak, igra, kroz koju deca usvajaju veštine, takođe je od neprikosnovenog značaja, te zbog toga, vodite računa da ne preopteretite decu  prezahtevnim obavezama i aktivnostima. Ostavite im i vremena na svežem vazduhu, u igri, i vodite računa da se pri izboru aktivnosti za svoje dete  rukovodite, pre svega,uzrastom, ali i individualnim interesovanjima deteta.

Foto: Pinterest

Srećno biranje!

Dolazne pretrage:

Leave a Reply