Dirljivo pismo poznatog pisca koji je izgubio ćerku zbog malih boginja

0
2525
Iako je umro pre četvrt veka, Roald Dal, čuveni britanski pisac za decu (Čarli i fabrika čokolade, Džejms i džinovska breskva, Matilda, Veštice) ovih dana u žiži je interesovanja javnosti. Razlog je njegovo dirljivo pismo, napisano još 1988. godine, u kome apeluje na roditelje da vakcinišu svoju decu. Dal je zbog malih boginja izgubio svoju najstariju ćerku Oliviju kada je imala sedam godina.
Roald-Dal-vakcine

Prenosimo u celosti njegovo pismo, koje poslednjih dana kruži internetom:
Roald-Dal-pisac-300x180Male boginje: Opasna bolest
Olivija, moja najstarija ćerka, dobila je male boginje kad je imala sedam godina. Bolest je tekla uobičajeno, i sećam se kako sam joj čitao dok je ležala u krevetu, ne previše zabrinut zbog svega.
A onda jednog jutra, taman dok je bila na putu ka ozdravljenju, sedeo sam na njenom krevetu pokazujući joj kako da pravi male životinje od šarenih žica, kada sam primetio da njeni prsti i njen um ne rade u skladu i da nije u stanju da bilo šta napravi sama.
“Jesi li dobro?” pitao sam je.
“Spava mi se,” rekla je.
Za sat vremena, ostala je bez svesti. Za 12 sati, bila je mrtva.
Boginje su se pretvorile u užasnu stvar po imenu encefalitis, i doktori ništa nisu mogli da učine da bi je spasli.
To je bilo 1962. godine, pre 24 godine, ali čak i sada, kada se desi da dete sa malim boginjama dobije istu smrtonosnu komplikaciju koju je dobila Olivija, doktori i dalje ništa ne bi mogli da učine.
S druge strane, postoji nešto što današnji roditelji mogu da učine da bi bili sigurni da se njihovom detetu neće desiti ovakva tragedija. Mogu da insistiraju da njihovo dete dobije vakcinu protiv malih boginja.
Ja nisam mogao da vakcinišem Oliviju zato što pouzdana vakcina za male boginje još nije postojala. Danas je dobra i bezbedna vakcina dostupna svakoj porodici, i sve što treba da učinite jeste da je zatražite od lekara.
Male boginje i dalje se ne smatraju toliko opasnom bolešću. Verujte mi da jesu. Po mom mišljenju, roditelji koji odbijaju da vakcinišu svoju decu ugrožavaju im živote.
U Americi, gde je vakcinacija protiv malih boginja obavezna, gotovo da su iskorenjene.
Ovde u Britaniji, budući da toliko roditelja odbija da vakciniše decu, iz prkosa, neznanja ili straha, i dalje svake godine imamo stotine hiljada slučajeva.
Od njih, više od 10.000 će imati neku vrstu komplikacija. Najmanje 10.000 će dobiti upalu uveta ili pluća, a bar 20 će umreti.
UPAMTITE TO.
Svake godine oko 20 dece u Britaniji umire od boginja
A šta je sa opasnostima od same vakcinacije?
Skoro da ne postoje. Poslušajte ovo. Na području sa 300.000 ljudi, samo jedno dete na svakih 250 godina će imati ozbiljne posledice od vakcine protiv boginja. To je šansa jedan prema milion.
Mislim da je veća šansa da se vaše dete zadavi čokoladicom nego da se ozbiljno razboli od vakcine protiv boginja.
Zbog čega, zaboga, brinete? Ostaviti dete nezaštićeno, skoro da je zločin.
Idealno vreme za vakcinu je sa 13 meseci, ali nikad nije kasno. Sva škoslska deca koja još nisu vakcinisana trebalo bi da zamole roditelje da je što pre prime.
Dve svoje knjige posvetio sam Oliviji. Prvu, “Džejms i džinovska breskva” napisao sam dok je još bila živa. Druga je “Veliki dobri džin” i posvetio sam je uspomeni na nju.
Videćete uvek njeno ime na početku ovih knjiga. Znam koliko srećna bi bila kad bi samo mogla da zna da je njena smrt pomogla da se spreči toliko bolesti i smrti među drugom decom.

Prevela: Jovana Papan

Izvor: Detinjarije

Pogledati još: Morbili, MMR

Dolazne pretrage:

Leave a Reply