Šta je to „Trodnevna groznica“?

0
12058

Exanthema subitum je stručan naziv za čestu dečju zaraznu, virusnu bolest, poznatu još pod imenima „Roseola“, „Roseola infantum“ ili „Trodnevna groznica“.

Kao što i sam naziv sugeriše, „trodnevna groznica“, ova bolest ima veoma karakterističan tok. Tipična je pojava visoke, trodnevne, temperature (nekada, retko i četiri dana), kada ona naglo prestaje, a onda se javlja brzošireći, makulozni osip, najviše po trupu, koji nestaje spontano nakon par dana (najčešće tri).

Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorova, curenje nosića i proliv, što se retko sreće posle druge godine života. Bitno je znati da ovaj osip NE svrbi, za razliku od alergijskih osipa (sa kojim se često pomeša, naročito ako se da antibiotik, koji kod ove bolesti, apsolutno NIJE potreban!!!!).

Kako je praćena visokom temperaturom, očekivane su i febrilne konvulzije (“fras”) tokom trajanja bolesti. Statistike pokazuju da čak, 5 do 35% dece sa ovom bolešću, zaista i dobije febrilne konvulzije. Ipak, to su najčešće deca, koja u porodici imaju nekog ko je imao febrilne konvulzije.

Kako se bolest prenosi i koja deca su joj najpodložnija?

Bolest pogađa najčešće odojčad i malu decu do 3. godine života, a prenosi se kapljičnim putem – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najpodložnije ovoj bolesti, neretke su pojave mini epidemija u jaslicama.

Naveći krivac za ovu bolest, je virus iz porodice herpesvirusa (tip 6 ili ređe tip 7), ali trebate znati da to nisu „oni“ herpes virusi, koji izazivaju problem na genitalijama ili usnama. Inkubacija bolesti (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti), traje od 5 do 15 dana.

Dobra stvar je da dete koje je jednom obolelo od „trodnevne groznice“ nikada više ne može oboleti od ove bolesti, jer od ona ostavlja trajan imunitet.

Da li je dete zarazno?

Naravno! Sve dok je dete febrilno i osuto, ono rasejava viruse i može zaraziti zdravu decu iz okoline.

Da li „trodnevna groznica“ može da da komplikacije?

Retko i to samo kod dece sa oštećenim imunološkim sistemom.

Kao kod svih bolesti i infekcija, koje pogađaju Vaše dete, jako je važno pravovremeno se javiti pedijatru radi pregleda i saveta u vezi sa negom i tretmanom deteta.

Obavezno se javiti LEKARU!

Važno je znati da ANTIBIOTICI ne pomažu kod virusnih bolesti, jer oni na viruse apsolutno ne deluju, te nemojte insistirati na njihovom propisivanju od strane pedijatra!!! Nesvrsishodno primenjivanje antibiotika ne samo da neće izlečiti oboljenje, nego će dovesti do stravanja povećane otpornosti bakterija na dotičan lek, a onda ga nećemo imati kada nam bude, zaista potreban.

Sem toga, ukoliko bi se dao antibiotik za lečenje ovog oboljenja, osip bi se mogao, pogrešno, protumačiti kao alergija na lek, što, definitivno ne želimo … zar ne?

Postupak za snižavanje telesne temperature kod dece, pogledajte OVDE

Imajte na umu da visoko febrilnom detetu može teško da se snizi temperatura, ako ga ne pojite. Ne dozvolite da ono zbog visoke temperature dehidrira. Na tu temu više čitajte, OVDE, a o rehidraciji, OVDE.

U nadi da smo malo razjasnili pojam, ostajemo

S poštovanjem 😀 . Srećno i zdravo odrastanje, želimo!!!

Za tekst na temu „Febrilne konvulzije“, čitajte klikom OVDE

O ostalim dečjim zaraznim bolestima čitajte OVDE

Dolazne pretrage:

Leave a Reply