Snižavanje temperature kod dece

14
32622

Izmerili ste visoku temperaturu kod svog deteta?

Kolika je to „visoka“ temperatura?

Temperatura koja je, izmerena u pazuhu, pod rukom, najmanje 38°C.

– Temperatura koja je, izmerena u guzi, najmanje 38,5°C.

   

Dragi roditelji, jedan od načina za skidanje teperature je i sledeći:

1. Obavezno dajte LEK !!!

             Sirup ili čepić (paracetamol ili  ibuprofen)

 • Najlakši način za doziranje sirupa je pomoću najobičnijeg šprica, jer na njemu piše tačno koliko ste leka dali u mililitrima, za razliku od kafene ili supene kašike, gde je doziranje neprecizno, jer ni kašike nisu to što su nekada bile. 😉


2.  Dajte detetu TEČNOSTI sobne temperature da što više pije!

3.  SKINITE svu odeću sa deteta

4. TUŠIRATI dete mlakom vodom ili/i

5. Veći PEŠKIR POKVASITI mlakom vodom i obmotati ga oko grudi deteta, a preko njega staviti suvi

 • Način umotavanja je kao kada izađete iz kade i obmotate se peškirom – kao haljinica.
 • Na svakih 15 minuta nanovo kvasiti pešir i ponavljati postupak, barem 3 puta!!!

VAŽNA NAPOMENA!

 • NIKAKO NE KVASITI GLAVU I VRAT !!!  – Ukoliko biste i to uradili, mogli biste nesveno izazvati kolaps deteta.

6. Ponovo izmerite detetu TEMPERATURU

 • Pre merenja temperature,toplomer protresite da živa siđe ispod 36°C, ako imate „stari“ toplomer sa živom

7. UKOLIKO NE USPETE NIKAKO  SNIZITI TEMPERATURU … ODVEDITE DETE LEKARU !!!

 

Savetujem vas da svakako postupite prema predlogu, jer posledice nesnižavanja temperature, naročito kod male dece (do 6 godina), mogu biti daleko veće i teže („Febrilne konvulzije“ pogledaj OVDE), nego što na prvi pogled izgledaju.

NAPOMENA: Svaka temperatura ispod 38°C pod rukom, tj. ispod 38.5°C u guzi, se skida mehaničkim postupcima (objašnjenja pod 2-6 ).

Dolazne pretrage:

14 KOMENTARA

 1. […] Ako telesna temperatura ne pada i pored rashlađivanja i lekova. Tada se, verovatno, ne radi samo o sunčanici, već je dete na početku neke druge bolesti. Obično se radi o početku crevnih infekcija, ili upale disajnih organa. U tom slučaju se brzo javljaju i drugi simptomi bolesti, pa treba konsultovati lekara, koji će da postavi pravu dijagnozu. Snižavanje temperature, pogledaj OVDE […]

 2. Moja beba ima 4 mjeseca i danas je dobila temperaturu… Ima sve simptome nicanja zubica..E sad temperatura nije spala, a dala sam paracetamol… Interesuje je me, preporucil su mi Waja kapi, da li one pomazu i sta da radim ako ni sjutra ne spadne temperatura? Koliko obicno traje temperatura,i da li je normalna 38,5 u guzi mjerena??

  • Poštovana mamice…
   Kao što ste i videli u članku….temperatura od 38.5oC merena u guzi se smatra visokom temperaturom i potrebno ju je snižavati na prikazane načine (lekom i/ili mehaničkim putem, baš kao u tekstu). Ukoliko temperatura nije spala, pitanje je da li ste dali dovoljno leka odnosno onoliko koliko Vam je pedijatar preporučio.
   Te kapi, koliko je meni poznato, treba da zaustave grčiće kod beba i pomažu u varenju obnavljajući crevnu floru – probiotik…tako da nemaju naročiti efekat ni kod nicanja zubića, ali ni kod snižavanja temperature…. (sem ukoliko Vaša bebica nema i dijarealnih smetnji?!), ali svakako ne štete.
   Trajanje temperature zavisi od stanja do stanja, od deteta do deteta …. teško je proceniti na „neviđeno“.
   Ipak, savetovala bih Vam da ne donosimo zaključke unapred.
   Da li su zubići u pitanju, proceniće pedijatar, nakon pregleda. Isključite prethodno neko drugo stanje koje bi moglo da dovede do povišenja temperature.
   U svakom slučaju, obavezno posetite svog pedijatra, a do tada je jako važno da snižavate povišenu telesnu temperaturu, kako bi se izbegle kompikacije (febrilne konvulzije – fras) i obavezno pratite svoju bebicu, kako biste primetili i najmanju promenu u njenom raspoloženju i sl.
   U nadi da sam Vam pomogla, ostajem,
   S poštovanjem
   MamaSaveta

Leave a Reply