Šarlah

0
12422

Šarlah (skarlatina, scarlatinozna groznica) je akutna infektivna bolest, koja spada u grupu osipnih, dečjih, infekcija. Bolest ima toksični karakter, kojeg odlikuju pojava gnojne infekcije (na mestu ulaska infektivnog agensa u organizam) grla i karakteristične sitnozrnaste (nalik na posuti griz) ospe, difuzno raspoređene po telu obolelog.

sarlah23344
Etiologija
:
Izaziva je beta hemolitički streptokok iz grupe „A“, koji lučenjem svojih toksina (naročito eritrogeni toksin) izaziva oboljenje.

Sarlah....znaci objasnjeni

Epidemiologija:

Najčešće se javlja u predškolskom i školskom uzrastu, a retko se viđa kod odrasle populacije.
Rezervoar je oboleli ili kliconoša („zdrava“ osoba, koja u sebi nosi gore navadeni infektivni agens), a izvor infekcije su izlučevine obolelog (pretežno sekret iz gornjih partija disajnih puteva).
Put širenja infekcije: vazdušni – sekretom iz gornjih disajnih puteva, a ređe kontaktom preko kože (ukoliko postoji njeno oštećenje).
Infekcija se javlja, sporadično ili u manjim epidemijama. Sezonskog je karaktera jesen-zima, u periodu kada deca idu u kolektiv (vrtići, škole i slično).

kolektiv

Klinička slika:
Odlikuju je četiri stadijuma.
Inkubacija bolesti traje 3-5 (1-8) dana.

  1. Invazivni stadijum bolesti – počinje naglo sa temperaturom („Snižavanje temperature“ pogledaj OVDE) do 40°C, jezom i drhtavicom. Mogu se javiti glavobolja i povraćanje, a kod male dece se viđaju i bolovi u stomaku praćeni prolivom. Sluznica usne duplje i ždrela je jarko, plameno, crvena, otečena. Ovi simptomi traju oko 2 dana.
  2. Eruptivni stadijum bolesti – karakteriše pojava ospe, koja izbija naglo, a samo izbijanje traje 1 dan. Najčešća mesta ospe su: bočne strane grudnog koša, pazuh, donji deo stomaka, unutrašnja strana natkolenica, te prevoji velikih zglobova (gde se može videti i tzv. Pastijev znak).
    Koža poprima izgled kao da je posuta grizom. Na dodir je suva i hrapava. Ospa se ne javlja na obrazima, sem u retkim slučajevima.
    Svi oboleli imaju karakteristično bledilo oko usta sa zažarenim obrazima (tzv. Filatovljev znak), uz jarko zažarene usne, kao da su nakarminisane.
    Na grlu se zapaža plameno – cvrena sluznica, sa uvećanim krajnicima, često prekrivnim beličastim naslagama. Jezik je u početku prekriven beličastim skramama, koje kasnije za 3-4 dana otpadnu i daju jarko crven, kao lakiran, „malinast“ jezik.
    Limfni čvorovi vrata postaju uvećani, bolni, osetljivi na dodir.
  3. Eksfolijativni stadijum bolesti – Dešava se između trećeg i petog dana bolesti, kada osip počinje da bledi. U drugoj nedelji bolesti počinje perutanje kože čitavog tela, a na dlanovima i tabanima, gde se ospa ne javlja, počinje pločasto ljuštenje kože.
  4. Stadijum regresije simptoma – Negde oko druge nedelje od početka bolesti počinju da iščezavaju svi simptomi i znaci bolesti.
    Radi vizuelizacije, pogledaj sledeću galeriju slika:

Komplikacije:
Gnojne komplikacije podrazumevaju gnojne infekcije organizma.
Negnojne komplikacije su najteže komlikacije šarlaha. To su reumatska groznica i akutni glomerulonefritis.

Dijagnoza:
Dijagnozu postavlja isključivo lekar, na osnovu kliničke slike, brisa grla i laboratorijskih analiza!!!
Nalaz streptokoka u brisu grla potvrđuje dijagnozu, ali negativan nalaz je ne isključuje?! Zbog toga je izuzetno važno da lekar pregleda dete već kod pojave prvih simptoma kako bi se na vreme započelo lečenje šarlaha i sprečile komplikacije. 
Izolacija obolelog deteta iz kolektiva
za sve vreme trajanja bolesti je, obavezna!

badaniegardła

Lečenje:
Terapiju ordinira isključivo lekar.
Koriste se penicilinski preparati u trajanju od 10 dana. Terapija ne sme da se prekida svojevoljno. U slučaju alergije na penicilin, postoje druge grupe antibiotika?!

pregled lekara
Da bi se potvrdila uspešnost primenjene terapije, te odsustvo pojave negnojnih komplikacija bolesti, potrebno je nakon antibiotika, uraditi kontrolne analize krvi i urina.
Zbog pravovremenog odlaska lekaru, komplikacije kod šarlaha su retke.

Ostale dečje, osipne zarazne bolesti: Morbili, Rubeola, Varičele

Dolazne pretrage:

Leave a Reply