Rubeola

2
24641

Pregnant_Woman_with_Child_H

Rubeola je blaga virusna, osipna, zarazna bolest, koja se najčešće javlja kod dece, a moguća je i kod odraslih. Manifestuje se ospom i uvećanjem limfnih žlezda. Ukoliko se javi kod trudnica, može da izazove fetalne, intrauterine malformacije i deformacije, poznate još i pod nazivom Kongenitalni Rubeola Sindrom (CRS).

rubella

Kako nastaje rubeola?

Virus rubeole se prenosi aerogenim (vazdušnim) putem, preko pljuvačke tj. fligeovih kapljica (prilikom glasnog govora, kašljanja ili kijanja), a čovek je jedini rezervoar infekcije.

Koji su simptomi rubeole?

Kod dece ova infekcija ima blag tok. Nakon inkubacije koja traje od dve do tri nedelje, pojavljuju se karakteristični simptomi: osip, otok limfnih žlezda, temperatura do 39°C, mučnina i konjuktivitis. Najinfektivnija faza  bolesti je između 1-5 dana od pojave ospe.

  1. Ospa (makulopapulozna)
  • Prvo se pojavljuje na licu i vratu, a zatim se „spušta“ na ostale delove tela, traje dva do tri dana i ne ostavlja hiperpigmentaciju kože.
  1. Otok limfnih žlezda iza uha i na vratu su jedna od najkarakterističnijih pojava.

Nakon preležane rubeola infekcije ostaje trajan, doživotan, imunitet.

Komplikacije?

Retke su.

Moguće su pojave angine, upale srednjeg uha, te bronhopneumonije, te hospitalizacija obolelog nije potrebna.

Zašto je rubeola značajna?

Značaj je u tome što ukoliko trudnica oboli od ovog virusa u prvom trimestru trudnoće, nastaju kongenitalne deformacije ploda, od kojih su najčešće slepilo, gluvoća, različita kardiovaskularna oboljenja, hidrocefalus i druge.

Lečenje

files

S obzirom na blag tok bolesti, lečenje je najčešće simptomatsko, ali je neophodno da pacijent bude pod lekarskim (pedijatrijskim, infektološkim) nadzorom. U zavisnosti od kliničke slike oboljenja, zavisi i sam tok lečenja. Međutim, ukoliko se dogode teže komplikacije, može biti potrebna i hospitalizacija.

Prevencija bolesti

Najbolji način sprečavanja ovog oboljenja je sprovođenje redovne, zakonom propisane vakcinacije MMR kombinovanom vakcinom (Mumps Measles Rubella) protiv rubeole, zaušaka i morbila.

vaccinateOva blaga virusna, zarazna bolest se pre pojave MMR vakcine, često javljala u vidu manjih ili većih epidemija, uglavnom, u vrtićima i školama. Zahvaljujući ovoj vakcini, pojava fetalnih, intrauterinih komplikacija kod trudnica je onemogućena.

Budimo savesni.

Varicella….pogledaj OVDE

Dolazne pretrage:

2 KOMENTARA

Leave a Reply