Za ovogodišnje, predpraznične pripreme sam trebala da postanem „instant“ supersonična „domaćica“, koja će sve oduševiti svojim, umećem u šaranju jaja.

Odmah da napomenem da kreativnosti nije manjkalo.

Credit: Profimedia

Ipak, za realizaciju ovakve avanture, dobro je imati čitavu malu, „armiju“, spretnih i maštovitih, ruku ili barem, neku super ekipu, uz koju bi od „najobičnijeg“ farbanja jaja, napravili super zabavu. Znam da vam nisam otkrila „toplu vodu“, ali eto …

Za početak, spremite se, psihički (i fizički), za mnogo nereda, svuda naokolo i u startu ga potpuno zanemarite, a onda spremite široki osmeh i prionite na posao. Ne bi škodio i neki pozadinski chill out muzički, efekat, čisto radi podsticanja kreativnosti i motivacije.

Prezentovaću vam nekoliko zanimljivih ideja, naravno, ništa novo i nepoznato, ali barem sažeto, na jednom mestu.

Glavni sastojak vam je, naravno, njegovo veličanstvo „JAJE“.

Godinama sam se pitala kako od običnog, oker-narandžastog jajeta, da napravim belo, odnosno, gde da nabavim belo jaje?! Znam da mogu da se kupe, ali … zašto bih kupila nešto što može i u „kućnoj radinosti“ da pobledi? Pronašla sam recepturu za izbleđivanje jaja i pokušala da ga primenim. Verovali ili ne, uspelo je!

Za postupak izbeljivanja jaja, su vam potrebni:

  • Jedna čaša alkoholnog sirćeta
  • Jedna čaša vode
  • Jaja – količina u zavisnosti, koliko planirate da ofarbate

Postupak izbeljivanja:

  • Prelijte jaja vodom i sirćetom i ostavite ih da se kuvaju na umerenoj temperaturi
  • Kada voda proključa, smanjite temperaturu na najslabiju i ako ima pene, skinite je pažljivo
  • Ostavite jaja da se kuvaju još oko desetak minuta
  • Jaja potom isperite pod mlazom hladne vode i obrišite ih nežno krpom, pazeći da ne puknu.

Sada, kada su vam jaja pobledela, pristupate farbanju, po želji.

Priprema za bojanje:

Pre nego što počnete sa šaranjem, predlažem vam da nameštaj i okoliš zaštitite debljim slojem hartije (starim novinama) ili nekim drugim, potrošnim materijalom, koji na kraju celog procesa možete baciti, a na sebe obucite staru garderobu i time sebi olašajte naknadno spremanje.

Ukoliko imate terasu ili lepo dvorište, a po mogućnosti i jedan lep, topao dan, možete ovu zabavu, premestiti i napolje.

Credit: pinterest

Pre kuvanja jaja, potrebno je da ona budu sobne temperatre, kao i da se u vodu stavi kašika sirćeta i soli.

Vodite računa da ukoliko ste prethodno pripremili boju za farbanje, a jaja ste prethodno skuvali, pa ohladili, ne možete ih, tako prohlađena, staviti u vrelu vodu sa bojom, jer će pući i obratno (hladno jaje u hladnu boju, vrelo u vrelu boju).

U zavisnosti da li ste izbledili jaje ili je ono ostalo u originalnoj boji, zavisi i tačna nijansa nove boje jajeta. Svakako, dobijate jasnije i lepše tonove na izbledelom jajetu.

  1. Šaranje prirodnim bojama – tradicionalna metoda, meni, najdraža.

Prvo što su boje poreklom od namirnica, koje imate u kuhinji, kao npr: lukovice (crni i crveni luk), španać, crveni kupus, kafa, kurkuma, đumbir, crveno vino, borovnica, šargarepa, cvekla, peršun, limun, čaj, orahov list, … a drugo, što nakon omiljene Uskršnje, dečje zabave – takmičenje u lupanju jaja, ista mogu odmah i da se pojedu.

  • Mermerna jaja – prave se od lukovice, koju ste prethodno iseckali na sićušne parčiće ili mrvice, potom ste jaje pokvasiti i uvaljali u parčiće i mervice od lukovice, a zatim, sve zajedno zapakujte u stare, tanke, najlon čarape. Kuvati u šerpi u kojoj je neka druga boja (možda je bolja neka druga nijansa, koja bi ostavila svoj kontrast u „pukotinama“ na jajetu, npr. kurkuma ili borovnica i sl.)
  • Ukrašena jaja sa raznim biljčicama (travčice, cvetići, detelina, …) – postupak je isti kao kod mermernih jaja, s tim što je ovde, možda malo „pipaviji“ posao, jer zahteva pažljivije rukovanje prilikom nameštanja biljčice, kako bi krajnji proizvod bio savršen. Ovakva jaja možete farbati u svim mogućim nijansama, po svojoj želji.
  • Razni oblici i sitne konfete – iseckajte različite papirne oblike tračice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, zvezdice i sl, pokvasite jaje i lagano „polepite“ oblike po jajetu, potom jaje smestite, ponovo u tanku, najlon čarapu i kuvajte u željenoj boji.
  • Gumice za teglu ili kanap – uvežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta, potom umotajte u tanku, najlon čarapu i farbati (napomena: u vreloj vodi, gumice pucaju, pa je farbanje sa gumicama dobro raditi sa prohlađenom bojom).
Credit: Profimedia
  1. Krep papir – Iseći krep papir po mogućnosti što šarenijih, tamnijih boja i iseći na tanke, ali dugačke trake. U njih umotati već kuvana, još topla jaja i potom ih pažljivo spustite u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da bi se papir dobro prilepio. Izvadite jaja iz šerpe i ostavite ih da se osuše, ali ne čekati da se papir skroz stvrdne. Najbolje je koristiti više nijansi istovremeno, radi boljeg efekta: crvenu, žutu, plavu, zelenu… na taj se način dobijaju jedinstvene i nesvakidašnje šare.
  2. Jaja na pari – Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu šerpu sipajte oko 2 – 3 cm vode, a na nju stavite cediljku ili rupičavu posudu. Zatim, u nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne boje u prahu za jaja, pa sve dobro zatvorite krpom, da para ne može da izađe iz posude. Kuvajte na umerenoj vatri desetak minuta i dobićete neobično, našarana jaja.
  3. Voštane boje – Skuvana jaja iscrtajte voštanim bojama, pa ih tek onda farbajte u željenu boju. Na iscrtanim mestima, boja se neće uhvatiti, a vi ćete imati jaja jedinstvene šare.
  4. Tempera i vodene boje – Ako želite da dodatno oslikate i ukrasite već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo (lepak za drvo), tako da voda bude tek blago zamućena, pa još topla jaja uronite u taj rastvor. Kada se jaja osuše, slikati ih i iscrtavati u motivima po želji u najrazličitijim bojama.

Nakon procesa farbanja jaja, obavezno ih za visoki sjaj, premažite uljem, ili još bolje, onako tradicionalno, slaninom, kako bi vam jaja bila još atraktivnija.

Sem ovih, gore, pomenutih metoda šaranja jaja, postoje i mnoge druge metode, npr.  „obuci jaje“ u specijalne folije, lepljenje raznih stikera na sama već ofarbana jaja, oblaganje jaja motivima sa salveta, tzv. dekupaž i sl. Dovoljno je da pustite „mašti na volju“ i nema te ideje, koju ne biste mogli da sprovedete u delo.

Najvažnije je da se zabavite tokom samog procesa ukrašavanja jaja i da od celog postupka napravite dobru zabavu za čitavu porodicu, začinjenu s mnogo smeha i šaljivih priča.

Deca jako brzo rastu. Neka Uskršnje šaranje jaja, postane deo vaše, kućne tradicije. Nešto što će se podrazumevati, čemu će se deca, unapred, radovati i nešto u čemu će svi učestvovati, bez obzira na okolnosti i situacije.

Možete se, čak i porodično angažovati u zajedničkom, odabiru travčica i drugih biljčica za ukrašavanje vaših jaja, tokom mnogobrojnih šetnji. Takođe, nije loša ideja, ranije započeti prikupljanje lukovica i drugih sastojaka u kojem planirate da bojite svoja jaja, može da se desi da potrebne sastojke, ne možete tek tako stvoriti i nabaviti, baš onda kada su nam potrebni.

Moja, ovogodišnja avantura šaranja jaja se uspešno završila. Nisam imala pomagače, ali ću se potruditi za ubuduće da ih, svakako bude. Moram priznati da sam uživala, a verujem da ćete i vi uživati, naročito ako ovu čitavu proceduru, učinite tradicionalnom zabavom za čitavu porodicu!

Srećan praznik, svima!

Leave a Reply