Dehidracija kod dece

3
23642

Svakodnevno, u normalnim uslovima, gubimo određenu količinu tečnosti (i elektrolita) iz organizma putem znoja, suza, urina, stolice, izdisanjem vazduha i isparavanjem vode sa površine tela. Takav gubitak tečnosti i elektrolita je normalan, a nadoknađuje se, redovnim unosom hrane i vode u organizam.

Međutim, nekada, deca mogu da izgube mnogo više vode i elektrolita iz organizma, nego što je to uobičajeno, usled različitih stanja u kojima se nađu, kao što su povraćanje, prolivi, visoka temperatura ili pak, prekomerno vežbanje. Postoje i oboljenja, kada deca ne mogu da piju vodu, te ukoliko se dete nađe u takvoj situaciji da ne može adekvatno da nadoknadi gubitak tečnosti, ono vrlo brzo dehidrira.

susu tercemar

Kako prepoznati dehidrirano dete?
Ukoliko Vaše dete ima temperaturu, povraća, ima proliv ili se, samo, prekomerno znoji tokom toplog dana ili u toku neke jače fizičke aktivnosti (veća deca), potrudite se da prepoznate znake dehidtratacije kod njega na vreme:
•    Suva, lepljiva usta
•    Obložen, suv jezik
•    Malo ili čak ni malo suza u toku plača
•    „Upale“ oči
•    Ulegnuta fontanela (meki deo na vrhu bebine glavice)
•    Smanjenje mokrenja ili smanjenje broja mokrih pelena (taman i oskudan urin)
•    Suva, hladna koža
•    Uznemirenost ili iritabilnost
•    Slabost, malaksalost, vrtoglavice – kod starije dece

Kako sprečiti pojavu dehidracije?
Najbolji način je da se pobrinete da Vam dete unosi dovoljno tečnosti, kako u normalnim okolnostima, tako i prilikom bolesti, tokom vrelih, sunčanih dana ili prekomernih fizičkih aktivnosti.

Dakle,unos tečnosti mora da bude veći nego gubitak!
Važno je znati da ŽEĐ nije prvi znak dehidracije. Do momenta dok Vaše dete oseti žeđ, ono je već dehidrirano. Zbog toga je važno da često nudite detetu tečnost, najbolje čistu vodu.

Kako „lečiti“ dehidraciju?
Rehidriranjem!
Blago dehidrirano dete se može rehidrirati u kućnim uslovima, primenom različitih rastvora za oralnu rehidraciju, kojih je na tržistu čitava paleta (ORS, Orosal, Humana Elektrolyt, Rehran, Rehidrata-t,…). To je, ustvari, infuzija koja se pije 😉 , a pretstavlja savršeno rastvorenu kombinaciju vode, šećera i soli.

Sa prvim znakovima dehidracije neophodno je započeti sa nadoknadom izgubljene tečnosti i javiti se pedijatru, koji će proceniti stepen dehidracije, te potrebe za upućivanjem deteta na rehidraciju u bolničkim uslovima.

Postupak rehidracije
1.    Rastvorite prašak rastvora u određenoj količini prokuvane i prohlađene vode ( u zavisnosti od preparata, zavisi i količina vode). Neki preparati su već tečni (ORS, Rehidrant-t i sl.)
Pojedini rastvori za rehidraciju mogu da se zalede i da se daju detetu da ga liže kao sladoled.
2.    Dajte detetu po malo, a često rastvor da pije – jedna kafena kašičica rastvora na svakih 5 minuta.
Ovo je važno, jer ukoliko biste dali veću količinu tečnosti detetu koje povraća ili ima proliv odjednom, došlo bi do prebrzog izbacivanja unete tečnosti (prolivom i/ili povraćanjem) i rehidracija ne bi bila uspešna.
3.    Ukoliko je u pitanju dojenče, obavezno nastaviti sa dojenjem!!! Rehidrirajući rastvor dajte u pauzama između dojenja.
4.    Ukoliko beba dobija adaptiranu formulu, istu prekinuti dok se ne uspotavi, donekle, hidriranost deteta, te potom nastaviti ishranu formulom.
5.    Javiti se pedijatru!

Šta bi bilo dobro izbegavati?
Nije svejedno sa čime ćete rehidrirati svoje dete. Trudite se da izbegavate:
•    Gazirane sokove
•    Gorki čaj
•    Razne voćne sokove
•    Želirane dezerte
•    Energetska pića

Ovi napici ne sadrže odgovarajuću kombinaciju šećera i soli, a nekada čak mogu da pogoršaju dehidraciju.
Tek kada dete adekvatno nadoknadi tečnost, tek mu/joj onda možete polako vratiti svu hranu i piće u ishranu.

Šta ako rehidracija u kućnim uslovima neuspeva?
Ukoliko Vaše dete i pored svih napora rehidracije, nastavlja uporno da gubi ogromne količine tečnosti (povraćanjem, prolivima), potrebno je da se u što kraćem vremenu javite svom pedijatru, kako bi se dete uputilo na bolnički tretman nadoknade tečnosti, putem infuzije!

Intravenous_drip_h_2931353b

Srećno!

Dolazne pretrage:

3 KOMENTARA

  1. […] Rehidrirajte dete – dajte mu da pije tečnost. Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je preko potreban detetu koje ima sunčanicu. Tečnost ne treba davati odjednom, u velikoj količini, već češće po manje, naročito ako je dete povratilo. Još dok pije prvu «porciju» vode, treba ga razgolititi i rashladiti. Postupak pogledajte OVDE. […]

Leave a Reply