Dojenje – 10 zanimljivosti o majčinom mleku

0
1376

Pronašli smo neke zanimljivosti o majčinom mleku:

1. Proizvodnja majčinog mleka troši 25% energije tela. Poređenja radi, mozak troši tek 20% energije.
2. Majčino mleko pomaže ženama u gubitku kilograma, odnosno u vraćanju na kilažu pre trudnoće. Proizvodnjom majčinog mleka telo troši oko 600 do 1.000 kalorija svakog dana.
3. Sastav mleka menja se kako beba raste. Prvih nekoliko dana je gusto i žuto, bogato proteinima, potom je ono plavičaste boje i vodenaste teksture, a pri kraju dojenja gušće i puno masnoća, odnosno kalorija potrebnih za rast i razvoj snažnog deteta.

 4. Svakome bi dosadilo da iz dana u dan jede istu hranu, ali majčino mleko nema uvek isti ukus. On se menja u zavosnosti od toga šta je majka pojela. Na ovaj način beba se priprema i za ukuse čvrste hrane koju će uskoro početi da jede.
5. Mleko ne izlazi kroz samo jednu rupicu. Svaka bradavica ima nekoliko minijaturnih otvora koji ispuštaju mleko, a broj varira od žene do žene.
 6. Odojče isprazni oko 65% mleka u dojci po obroku jer jede do sitosti, a ne dok ne isisa sve mleko.
7. Da dojke nisu iste veličine, dobro je poznata činjenica, ali da li ste znali da oko 75% žena proizvodi više mleka u desnoj dojci, koja se smatra dominantnijom? Ovaj podatak nije uvezi sa tim da li je dojilja desnoruka ili levoruka.
8. Majčino mleko sadrži hormon sna – melatonin, koji uspavljuje bebu. Jedna studija pokazala je da tromesečne bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom spavaju 45 minuta duže nego druge bebe.
 9. Majčino mleko je unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. Od majke i njene ishrane zavise izgled, kvalitet i ukus njenog mleka.
10. Od majčinog mleka može se napraviti čak i sir.
– Njujorški šef Ričard Adams je od mleka svoje supruge napravio sir i poslužio ga u svom restoranu. Rekao je da on ima suptilan ukus sa slatkim notama i da ima mekanu konzistenciju poput panna cotte.

Izvor: Zadovoljna.hr

Čitajte još:
„Dojenje – stvarno najbolje“, OVDE
Dojenje – bebine potrebe, OVDE

Dolazne pretrage:

Leave a Reply