Njegovo veličanstvo „krompir“

Da li ste znali da se sa krompirom, na godišnjem nivou, unese više C vitamina, nego kroz svo voće i povrće koje se pojede? Papicamo sa beba Martom i pričamo o njegovom veličanstvu "krompiru".

0
2583

Namirnica o kojoj mislimo da sve znamo, koja se nekada zvala „siromaška hrana“ , a koja se među prvima uvodi u bebinu ishranu oduševiće Vas svojim kvalitetom, raznolikošću i jednostavnim načinom pripreme. Prema podacima iz tabele sastava namirnica izdate od strane Katedre za Higijenu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu 100grama pečenog krompira ima  9,83mg VITAMIN C što je više nego ista količina sveže breskve, cvekle, jabuke,kajsije, kruške, višnjea i zelene salate. ista količina pečenog krompira sadrži 15,03mg KALCIJUM što je duplo više nego sveža banana, borovnica, breskva, jabuka, šljiva, a više nego paprika babura, svež paradajz, lubenica i višnja. Ovo možda i potvrđuje jedan navod da tokom godine upravo preko krompira unesemo najviše vitamina C u organizam.
Krompir se u bebinu ishranu uvodi već na samom početku uvođenja čvrste hrane s tim da je to jedna od namirnica koja baš nije ukusna i prijemčiva za bebu, ukoliko se daje sama. Zato ju je već na početku najbolje mešati sa do tada uvedenom tikvicom, ili šargarepom ili bundevom, te se tako dobije veoma interesantan ROZA-pire kojeg bebe u slast pojedu. Na našim prostorima se najčešće koriste beli i crveni krompir, li se može naći i slatki krompir-batat koji je najbolje davati bebi tek kada se redovno koristi i u ishrani odraslih.

Krompir je najbolje kuvati zajedno sa drugim povrćem u maloj količini vode koja se posle upotrebi za razređenje napravljene kaše do potrebne gustine. Manje kockice krompira se kuvaju desetak minuta, a za veće treba nešto više vremena s tim da ga nikada ne treba skroz raskuvati.

SAVET IZ ISKUSTVA: U pripremi bebinog obroka ne savetujemo blendiranje krompira u kaši jer tako postaje gnjecav i lepljiv. Najbolje ga je izgnjčiti viljuškom sa drugim povrćem, a ako beba jede samo blendirano onda sve izblendirati a krompir propasirati kroz metalnu cediljku. Probajte, razlika je ogromna.

Prema MULTIMIX PRINCIPU FORMIRANJA OBROKA koji je prikazan i u knjizi Kuvrski dnevnik bebe Marte krompir se najbolje kombinuje sa žumancetom ( multimix 2), sa karfiolom i teletinom ( multimix 3) ili sa blitvom, bundevom i piletinom ili graškom šargarepom i piletinom ( multimix 4).

Izvor: Kuvarski dnevnik bebe Marte

Dolazne pretrage:

Leave a Reply