Papicamo sa bebom Martom – MULTIMIX princip formiranja obroka

0
3556

Ovo je metoda kombinovanja hrane koja nas uči da kombinujemo hranu iz različitih grupa kako bi napravili nutritivno uravnotežen obrok za svoju bebu. Od Vašeg znanja, strpljenja,volje i mašte zavisi kako ćete osmisliti ručak, ali i ceo dnevni jelovnik svog odojčeta.

Multimiks način kombinovanja namirnica predstavlja uputstvo u skladu sa kojim se dobijaju najkvalitetnije kombinacije namirnica koje se međusobno odlično nadopunjuju. Njega nije uvek lako niti moguće pratiti i primenjivati, ali je poželjno da se prihvate bar osnove multimiks principa u kombinovanju dve, tri ili četiri različite namirnice.

Postoje osnovna pravila miksprincipa, a to su:

  1. Ugljenohidrati su osnovni i moraju biti uključeni u sve mikseve
  2. U svakom miksu mora postojati bar jedan izvor ugljenohidrata, bilo životinjskog ili biljnog porekla (leguminoze).
  3. Povrće se dodaje u miks tek kad su ugljenohidrati i proteini ukombinovani.

Multimiks princip se deli na tri pojedinačne kategorije. Svaka kategorija se zove miks jer sadrži mešavinu dve ili više grupa namirnica.

Miks kategorije su: Miks 2, Miks 3 i Miks 4.

Upoznajmo se malo bolje sa svakom od ovih kategorija:

  • MIKS 2 – manje kvalitetan spoj dve vrste namirnica i to žitarica ili krompira i hrane životinjskog porekla ili leguminoza.
    Na primer: pirinač-junetina riba-krompir, žumance-krompir, kukuruz- junetina.
  • MIKS 3 – obrok sastavljen od tri vrste namirnica i to žitarica ili krompira, tamnozelenog ili narandžastog povrća i hrane životinjskog porekla ili leguminoze.
    Na primer: pirinač-teletina-bundeva, teletina-kukuruz-spanać, žumance-pirinač-šargarepa, pasulj-krompir,-karfiol, *umesto teletine može i piletina.
  • MIKS 4 – predstavlja najkvalitetniju kombinaciju 4 namirnice koje spadaju u sledeće grupe: Žitarice ili krompir, tamnozeleno povrće, narandžasto povrće i hrana životinjskog porekla (meso, jaja, riba ili leguminoze).
    Na primer: ‌pirinač-panać-šargarepa-žumance, ekrompir, grašak, šargarepa, piletina pirinač, blitva, šargarepa, ribakrompir, blitva, bundeva, piletina.

Svakako je dobro da se u što većoj meri isprati ovaj multimiks princip, ali takođe ishrana vaše bebe mora biti prilagođena i vašim mogućnostima, kako finansijskim tako i trenutnim mogućnostima nabavljanja određene vrste namirnica i postojećem stanju u vašem frižideru. Prijatno!

Tekst iz knjige Kuvarski dnevnik beba Marte

Leave a Reply