Satirično viđenje današnjih trendova u odgajanju i vaspitavanju dece.

Postali ste mama i tata!
Veliki događaj u životu svakog pojedinca. Valja to dete izvesti na put! Morate ga osposobiti za život i učiniti bezgranično i beskonačno srećnim … naravno, na najjednostavniji i najefikasniji način za Vas!

Evo nekoliko predloga:

  • Da ne biste morali menjati Vaš život iz korena, Vaše navike, ritam, potrebe i želje od prvog dana naviknite dete na odvajanje! Ostavljajte ga kod babe i dede, sa tetkom, drugaricom, ženom za čuvanje , dadiljom, kod komšinice. Tako će se navići i na druge ljude, a Vi ćete imati vremena za Vaš život.
  • Od prvog dana bebu vodite u šoping i po kafićima da se navikne na gužvu, galamu i nepoznate ljude, kao i na mamino i tatino ritualno ispijanje kafe sa prijateljima.
  • Kada je vodite u šetnju parkom obavezno telefonirajte, detetu je dovoljno što je na svežem vazduhu, bez brige.
  • Da biste se oslobodili straha da je Vašem detetu dosadno, od prvog dana koristite telefon, tablet i ostale hipnotizirajuće gadžete koji će Vam biti od velike koristi i prilikom hranjenja, oblačenja, uspavljivanja, buđenja, putovanja, u šopingu, kod lekara i u slobodno vreme kada želite da se odmorite, a posebno za učenje stranog jezika.
  • Cuclu ne vadite iz detetovih usta, osim kada ga hranite i pojite, uz tablet, naravno. 😀
  • Vi znate šta je detetu potrebno, stoga, sve to stavite nadohvat njegove ruke da ne bi moralo da traži od Vas.
  • Umesto razgovora, čitanja, pevanja i igranja sa detetom, uključite TV i ne gasite ga dok ne odraste, zatrpavajte ga igračkama sa kojima ne zna da se igra, neka ima…
  • Oblačite ga, svlačite, obuvajte, jer Vi to radite brzo i ne gubite dragoceno vreme, koje možete da posvetite samom sebi.
  • Dozvolite mu SVE, baš sve, jer je detetova sreća na prvom mestu i da se ne biste morali raspravljati, objašnjavati mu, ponavljati hiljadu puta da ne može ili ne sme, dok ono histeriše ili Vas udara, a Vama je to baš slatko: kako zna da se naljuti i kako se bori za sebe … ovo važi na svim mestima, ne samo kod kuće, u suprotnom, morali biste biti dosledni u svojim zahtevima i zabranama, svakodnevno sa ciljem, a to je naporno, frustrirajuće za Vas i Vaše dete.
  • Veoma rano krenite na bezbroj aktivnosti, dan mora da bude ispunjen, a Vaše dete srećno … uči se od prvog dana, a Vaše dete ima razne talente.
  • Za neuspeh, neznanje ili, nedajbože, nevaspitanost, optužite dadilje, vaspitačice, trenere i raznorazne učitelje, jer Vi ste sve to platili, a rezultat je izostao.
  • A ako nije naučilo maternji jezik, ne brinite, logoped će ga naučiti umesto Vas.

Srećno!
… do škole, a i za to postoji jednostavno rešenje da Vam deca manje smetaju…

Jasno je, naravno, da sve prethodno nabrojanje stavke ne činite, odnosno, činite sve SUPROTNO OD TOGA, kako bi Vaše dete izraslo u zdravo, smisleno, pametno i razborito biće.

Cilj nam je da deca odrastaju u zdravim i normalnim okolnostima. Ne uskraćujmo im to!

Ovo satirično, komično, ali i vrlo poučno viđenje današnjih „trendova“ u odgajanju i vaspitavanju dece, pisano je na osnovu dugogodišnjeg iskustva i prakse u radu sa decom, perom logopeda, Dragane Dženopoljac.

Leave a Reply