Odmor sa decom se dosta razlikuje od odmora koji su roditelji upražnjavali dok su putovali „solo“, ipak, treba se imati na umu da mališanima izuzetno prija promena klime, te da će im odmor na moru, planini ili na selu, svakako prijati.

Mnogi roditelji imaju nedoumicu koji je uzrast kada dete već može putovati, gde da se ide, kojim prevoznim sredstvom da se putuje, da li deci prija više more ili planina, da li treba da se koriste neki preparati pre polaska na put, šta poneti u priručnoj apoteci  …. pitanja je, zaista mnogo. 😀
Kada je dete najranije sposobno da putuje?

Deca mlađa od 3 meseca, ne bi trebala putovati, ali treba se voditi računa da su im uslovi putovanja prilagođeni njihovim potrebama i da budu zaštićena od izlaganja vrućini i sunca.
Koje prevozno sredstvo da odaberu?

Najidealnije prevozno sredtsvo za decu je ono s kojim se najbrže i najlakše stiže na željeno odredište!

Avion je svakako najpraktičniji, jer se njime najbrže stiže na željeno mesto, jedino su kritični momenti uzletanja i sletanja aviona, kada bebama možete ponuditi cuclu, flašicu ili dojku,  a maloj deci dati da piju vodu iz flašice sa „pipom“,  kako bi im se ublažio taj neprijatan osećaj.
Imajte pri ruci neki džemperić ili ćebence, jer je u avionu često dosta hladnije, a beba i malo dete su osetljiviji.

Ukoliko se putuje automobilom, važno je da se dete vozi u adekvatnom sigurnosnom sedištu i da bude vezano, a klima u automobilu da bude prilagođena tako da ne duva direktno na dete i da ne bude veće temperaturne razlike od spoljne temperature. Preporuke su da razlika ne bude veća od nekih 7-10°C.
Prozore bi bilo dobro obezbediti od direktnog izlaganja sunca. Provetravajte auto i pravite česte pauze, tokom kojih će dete izaći „da protegne noge“ i udahne sveži vazduh.
Najbolje je da putujete noću, jer će tada dete prespavati veći deo puta.
Važno je znati da kada se putuje autom, obavezno sem vozača mora postojati još jedna odrasla osoba.

Ako se putuje vozom, neka to bude sa spavaćim vagonom, kako bi dete moglo imati konfor i kako bi moglo nesmetano da spava, dok je autobus najnekomfornije prevozno sredstvo za bebu i malo dete, ali ako ste prinuđeni da se krećete tim prevoznim sredstvom, poželjno je dobro pripremiti dete (ne bebu 😉 ), kako bi znalo da ga očekuje dug put i potencijalno neobični zvuci i mirisi, na koje ono nije naviklo.
Naravno, bez obzira kojim prevozom idete,  obavezno ponesite neku igračku kojom dete voli da se igra, kako bi putovanje prošlo što bezazlenije i mirnije.

Da li deci prija više planina ili more?

Oba!
Ukoliko je more Vaš izbor, važno je znati da dete sve vreme mora biti zaštićeno od sunca, pa birajte „debelu“ hladovinu, laganiju odeću i mleko za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, najbolje 50SF.
Pošto su mala deca i bebe, ranoranioci, iskoristite to da izađete ranom zorom na plažu, a da u periodu od 11 do 17h, budete u zatvorenom, jer je tada indeks UV zračenja najveći, čak i po oblačnom vremenu i u hladovini.
Stručnjaci napominju da se bebe mlađe od 6 meseci ne trebaju mazati kremama za sunčanje zbog osetljive kože, ali ja ću reći da svakako zaštitite Vašu bebu, koristeći odelce od lakog i mekanog materijala sa dugim rukavićima i nogavicama.
Imajte kolica sa zaštitnom nastrešnicom ili suncobrančićem i ne zaboravite obavezan šeširić ili kapicu u svakoj prilici!
Svi volimo da se kupaju u moru, ali treba imati na umu da su deca i bebe osetljiviji, pa ako je voda hladnija, svakako neće prijati detetu, a što se tiče dužine boravka deteta u vodi … pratite njegovu reakciju, pa na osnovu toga procenite kada je najbolje da izađete iz vode. Ukoliko je dete veselo i raspoloženo, prija mu … možete se zadržati duže od petnaestak minuta, a ako vidite da je ono uznemireno, neka boravak bude kraći. Kada kvasite dete, neka se to radi postepeno, a glavu pokvasite tako što ćete rukom nanositi po malo vode. Ne potapajte dete!

Mala deca treba da koriste gume i „mišiće“ za boravak u vodi, dok je za bebe najbolje naručje roditelja ili guma sa prorezom za noge u kojoj bi ono sedelo stabilno.
Što se tiče bazenčića na naduvavanje,  oni su odlična priprema za ulazak u more. Voda se u njoj brzo ugreje i bebe često uživaju u tom laganom brčkanju.
Nakon izlaska iz vode, bebu i malo dete obavezno oprati slatko vodom i zaštititi od sunca!
Za bebu nije preporučljivo kupanje u bazenu. Prvo zbog sumnjive higijenske ispravnosti vode, a drugo i zbog prisustva hlora u njoj.

I planina je odličan izbor za Vaše dete, ali imajte na umu, da na planini sunce, čak, jače zrači!
Da li dete treba da koristi neki preparat pred polazak na put i šta treba da sadrži dečja putna apoteka?

U poslednje vreme, pedijatri savetuju primenu probiotika, kao pripremu dečjeg stomačića za promenu sredine i klime.

Svakako nije na odmet, pre polaska na put posavetovati se sa pedijatrom u vezi sa sadržajem dečje putne apoteke, a dobro je i da se dete  pregleda pre polaska, naročito ukoliko je dete hronični bolesnik (asthma, dijabetes, …).
U putnoj apoteci svakako mesto moraju imati lekovi za snižavanje telesne temperature, probiotici, sredstva za oralnu rehidraciju dece, lek protiv alergije, gel posle ujeda insekata, repelent – sredstvo protiv ujeda insekata, mali set za prvu pomoć, antiseptična kremica,  toplomer, usisivač za nosić, te obavezno u ručnom prtljagu lekovi koji mali hronični bolesnici koriste redovno, svakodnevno (insulini, pumpice, antiepileptični lekovi, …).
Obavezno ponesite putno zdravstveno osiguranje, za svaki slučaj sa sobom!

Da li dete treba da primi neke posebne vakcine pred polazak na put?

Svakako birajte destinacije, za koje one nisu potrebne.

Dovoljno je da je detet uredno vakcinisano, po našem, aktuelnom, kalendaru vakcinacije  i da budete bez brige (dobro je imati pri ruci kartončić sa upisanim vakcinama koje je dete primilo, za svaki slučaj).

Šta dete treba da jede na letovanju?

Letovanje ne treba da bude stres za dete, pa tako i izbor namirnica, kojima se dete hrani ne treba da bude drugačiji od onog na kojeg je dete naviklo. Ne isprobavajte nove ukuse i namirnice, koje dete prethodno nije probalo i jelo, kako biste izbegli neprijatne alergiske reakcije ili pojavu proliva. Deca koja doje, nastavljaju dojenje, a mame se hrane kao i inače.
Izbegavajte konzumiranje sladoleda, krem kolača i drugih lako kvarljivih namirnica, nepoznatog kvaliteta (ulični prodavci i sl.).

Važno je da hrana bude laganija, da ne opterećuje stomačić i da se unosi više tečnosti nego inače.

Najbolji izbor je obična voda! Sokići nisu dobar izbor, jer „vuku“ vodu, te dete biva još žednije.

Šta bih još moglo da se doda za kraj?

Pre svega uživajte u odmoru sa detetom!

Mala rekapitulacija, najvažnijih stvari

  • Imajte pri ruci uvek neku zanimaciju za dete tokom putovanja
  • Kada birate hranu za putovanje, neka bude neka koja se ne kvari brzo (namazi, sokovi, slatkiši su kvarljiva roba), rađe se opredelite za neke slane grickalice i dovoljno flaširane vode.
  • Ponesite pribor za jelo, kojim se Vaša beba služi
  • Pravite česte pauze tokom putovanja autom
  • Klima u autu da je podešena na ne veću razliku od 7-10°C od vanjske temperature i da nije uperena direktno u dete
  • Izbegavajte boravak na plaži između 11 i 17h
  • Koristite losione za sunčanje za najvećim faktorom zaštite, najbolje SF50
  • Oblačite se laganije, ali imajte i nešto toplo pri ruci
  • Ne zaboravite da uvek imate kraj sebe lekić za malog hroničnog pacijenta (pumpicu, insulin, …), obavezno ponesite dečju putnu apoteku.
  • Ne zaboravite i sve potrebne „rekvizite“, kojima dete voli da se zabavlja na plaži i plićaku
  • Obavezna guma ili „mišići“ za neplivače
  • Obavezan šeširić ili kapica!!!
  • Dan pred polazak neka dete jede laganiju hranu sa dosta tečnosti i neposedno pre polaska neka ne optereti stomačić hranom

Imajte na umu, da neke bebe i decu promena klime i sredine „omami“, pa malo duže i čvršće spavaju, što je sasvim uredu. Deca se lako adaptiraju na svaku sredinu, pa sam sigurna da će i Vaše uživati u lepom odmoru!

Srećan put!

Dolazne pretrage:

Leave a Reply