Kuvarski dnevnik bebe Marte – Uobročavanje odojčadi

5
5600

iStock_000016731358XSmall

Uobročavanje odojčadi je tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, iako se zna da je uspešno uobročavanje bebe dobro ne samo zbog nje, nego i zbog cele porodice jer se sa “uobročenom bebom” mogu lakše organizovati i planirati aktivnosti u i van kuće. Postupkom uobročavanja bebe postepeno se mlečni obroci (podoji) zamenjuju sa kašastim-nemlečnim obrocima. Svakako do prve godine života mleko (majčino ili adaptirano) mora ostati glavna namirnica u ishrani deteta.

Oko šestog meseca odojče treba da ima 2-4 dodatna obroka dnevno (osim mleka), a oko 7. meseca 4-6 obroka, plus dojenje ili adaptirana formula (u obroke se računa i užina, a u mleko odnosno mlečni obrok i mlačna kaša sa žitaricama). Na kraju prve godine dete treba da koristi hranu kao i odrasli raspoređenu u 5 obroka: 2 obroka sa porodicom, jedan obrok mlečne kaše obogaćene žitaricama i 2 užine. Samostalnim obrokom čvrste hrane se smatra 6-8 kašičica kaše koje nakon jela ne zahtevaju dodatni neposredni unos mleka.

Na samom početku, davanje čvrste hrane ( najčešće je to instant mlečne kaše) je vezano za vreme podoja, tako da se bebi prve kašice nude u vreme kad bi otprilike trebala da sisa. Tako se formira ručak.

Kako beba sve više raste, vremenom se javlja potreba za formiranjem večere, jer beba počinje češće noću da se budi. Ona se onda obično daje oko pola sata do sat vremena pre večernjeg kupanja i podoja.

Postepeno se oko sedmog i osmog meseca uvode još popodnevna i prepodnevna voćna užina koje mogu ali i ne moraju biti pripremljena sa žitaricama. Doručak se nešto kasnije uvodi.

Najbolje je da pratite ritam svoje bebe i da je nadasve hranite svojom ljubavlju i svakodnevnim strpljenjem.

Primer uobročavanja u Dnevniku Martine ishrane u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte

VI mesec – oko pet dnevnih podoja, ručak povrćna kaša sa ili bez mesnog bujona ili par kapi maslinovog ulja, popodnevna voćna užina sa ili bez cerealija, večernja mlečna kaša.

VII mesec – četiri-pet dnevnih podoja, ručak povrćna kaša sa ili bez mesa ili par kapi maslinovog ulja, prepodnevna i popodnevna voćna užina sa ili bez cerealija, večernja mlečna kaša.

VIII mesec–  tri-četiri dnevna podoja, doručak od mlečnih proizvoda i žitarica, ručak povrćna kaša sa mesom ili sa žumancetom, prepodnevna i popodnevna voćna užina sa ili bez cerealija, večernja mlečna kaša. I tako dalje.

1-little-baby-eating-apple-anna-omelchenko

Sve detalje u uobročavanju dojenčeta, ali i mnogo više od toga, čitajte u najnovijem izdanju knjige „Kuvarski Dnevnik Bebe Marte“, koji samo što je izašao iz štampe.

Za detalje o knjizi i njenom autoru, dr Mariji Mandić, pogledajte sledeći tekst:

Kuvarski dnevnik bebe Marte“ ili kontaktirajte autora lično (za sebe ili kao poklon dragim osobama):

Trece korice

KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE – treće, dopunjeno izdanje

e-mail: [email protected]

www.facebook.com/KuvarskiDnevnikBebeMarte

tel: 063/593-068,   024/524-844

cena: 400 rsd

Originalne ilustracije iz knjige autora: Tomislav Vukov

Dolazne pretrage:

5 KOMENTARA

Leave a Reply