Kaži „NE“ kravljem mleku!

0
1905

Svi smo svedoci tradicionalnih načina odgajanja dece.

tradicionalna porodica

Okruženi smo brojnim „brižnim“ savetodavcima, kada je u pitanju svaki aspekt podizanja deteta, a naročito kada je ishrana u pitanju. Mnogi sebi daju za pravo, da svojim sugestivnim savetima, poljuljaju vaše samopouzdanje.

tra;

Drage mame, ne dozvolite im to!

To što su starije generacije hranile svoju decu na jedan način i „nije im se ništa dogodilo“, ne znači da je taj način bio ispravan i da ga treba prenositi, kao usmeno predanje „s kolena na koleno“. Odavno smo prevazišli „ta“ vremena.

shutterstock_116855842

Ovo je 21. vek!

Danas su preporuke o ishrani dece zasnovane na brojnim studijama koje govore u prilog štetnosti preranog uvođenja određenih namirnica, preranog, odnosno, prekasnog započinjanja uvođenja tzv. „mešovite“ hrane kod dece… a šta je ispravno?

Odgovor na ovo, ali i na mnoga druga pitanja će vam najbolje dati vaš pedijatar!

2015-07-13_lif_11009971_I1

Ali… vratimo se na temu…

Zašto treba reći „NE“ kravljem mleku, kada je ishrana odojčića u pitanju?

Posljednjih desetina godina, čitav niz istraživanja je, nepobitno, dokazao loš uticaj kravljeg mleka na organizam odojčeta. Iako mnogi misle kako su majčino mleko i kravlje mleko najsličniji, uprošteno rečeno, kravlje mleko je prilagođeno potrebama njenog mladunčeta (koje daleko brže raste i sazreva), a majčino potrebama bebe. Zbog sastava kravljeg mleka, koji se mnogo razlikuje od majčinog, beba  nikako neće iz njega dobiti sve potrebne hranljive sastojke, koji su joj potrebni za adekvatan rast i razvoj.

Koji su rizici po zdravlje vaše bebe ukoliko se hrani kravljim mlekom?

Rizici su brojni!

  • Na prvom mestu, kravlje mleko je potencijalni, veoma snažan alergen, koji može da dovede do brojnih problema kasnije u životu.
  • Pokazalo se da su odojčad hranjena kravljim mlekom sklonija pojavi anemije. Razlog tome je, pre svega, nizak nivo gvožđa koje sadrži ovo mleko i nedostatak folne kiseline, pa samim tim i slabije vezivanje gvožđa u organizmu, upravo, zbog nedostatka folne kiseline, što samo dodatno pogoršava situaciju.
  • Kravlje mleko ima visok nivo proteina, zasićenih masnih kiselina, te se povezuje sa podizanjem nivoa holesterola, podizanjem nivoa žučne kiseline i posledično, slabijem razvoju mozga.
  • Kravlje mleko, takođe, dodatno opterećuje bebine, ne sasvim zrele, bubrege.
  • Sem što je siromašno gvožđem, kravlje mleko ima manjak vitamina D, joda. Svi znamo zašto su nam ove materije potrebne, zar ne?

baby-drinking-milk-from-bottle

Zbog svega prethodno navedenog, pedijatri, pedijatri – gastroenterolozi i nutricionisti su zauzeli jasan stav: „Kravlje mleko nije preporučljivo u ishrani bebe, najmanje do prve godine, a ukoliko je dete bolešljivo ili je nedovoljno napredovalo u telesnoj masi … i duže!

Najidealnija hrana za svaku bebu je majčino mleko, tj. DOJENJE!

baby_3173961b

O svim prednostima dojenja kako po bebu, tako i po njenu mamu, smo već govorili, ali ako želite čitajte OVDE.

Na žalost, svedoci smo da majke i pored sve želje, nekada nisu u mogućnosti dojiti svoju bebu, tada je jedini izbor adaptirana mlečna formula, koje je, istinu, pravljeno na bazi kravljeg mleka, ali su u procesu proizvodnje, izbačeni svi „loši delovi“, te ga prilagodili kako bi količinom i kvalitetom sastojaka za rast i razvoj bebe što bolje nadomestilo dojenje i majčino mleko.

Well_baby_checkup

Neka izbor „prave“ adaptirane formule, bude po savetu vašeg pedijatra!

Drage mame, ne budite očajne.

Za sve nedoumice u vezi sa ishranom, ali i rasta i razvoja vaše bebe, pitajte pedijatra.

pediatrician

Na „brižne“ savete komšinica, baba, tetaka, internetskih foruma i slično, ZABORAVITE!

Svi oni su svoju decu već odgojili… a Vi …

Vi možete da pružite zdrav početak života svom detetu! Šta kažete? Dobra ideja, zar ne? 😉

P.S. Tekstove o ishrani dece, čitajte OVDE, OVDE, OVDE i OVDE 😉

Dolazne pretrage:

Leave a Reply