Ishrana dece u prvih 12 meseci života

12
15903

Period prve godine života je jedinstven period, kojeg odlikuje intenzivan rast i razvoj Vašeg deteta. Tom prilikom ono utrostruči svoju telesnu masu sa rođenja.

Ishrana u prvih 12 meseci ima veliki značaj ne samo za rast i razvoj odojčeta, već i na zdravlje u kasnijem životu.

Dojenje

Ishrana dece započinje dojenjem. Odojče je neophodno dojiti u prvih 12 meseci života, a može se nastaviti i kasnije. Gornja granica, do kada se može dojiti, nije precizirana.

Kako znati kada dojiti?

Dojenče treba da sisa kada je gladno i ne treba se strogo pridržavati utvrđenih rasporeda obroka. Vremenom, samo dojenče stekne svoj ritam sisanja.

Važno je da se svaki podoj započne sa dojkom suprotnom od predhodnog podoja i da se obe dojke ponude ( u proseku 10-15 minuta aktivnog sisanja po dojci).

Najbolja i jedina hrana za dete u prvih 6 meseci života je majčino mleko. Tako da ishrana odojčadi u prvih 4-6 meseci života, treba biti isklučivo dojenjem.

Napomena: Dojenčetu koje sisa treba svakodnevno dodavati 200-400 ij D Vitamina ( 1 kap Vigantola ili 3-5 kapi AD kapi)! D Vitamin je potrebno davati minimum do navršene prve godine života, a standard je do druge godine.

Adaptirane mlečne formule obogaćene gvožđem

(postoji mnogo vrsta na tržištu, te je potrebno odabrati onu koja Vam najviše odgovara)

Predstavljaju najbolju zamenu za majčino mleko, ukoliko majka nije u mogućnosti da doji ili ako postoji neka medicinska kontraindikacija za dojenje.

Pripremaju se sa prokuvanom vodom iz vodovoda. Prilikom pripreme adaptiranih formula, voditi računa  da su flašice, cuclei ostali delovi, kao i plastične čaše prvo oprane toplom vodom sa deterdžentom, te isperane pod mlazom tople vode, a nakon toga je potrebno prokuvati flašice u ključaloj vodi, tokom 5 minuta, u posudi u kojoj ih voda potpuno prekriva.

Odojče koje popije više od 500 ml adaptirane formule na dan, nema potrebu za dodatim D vitaminom, sem ako to lekar, pedijatar, ne ordinira. Kako se smanjuje unos adaptirane formule (manje od 500 ml na dan), tako se polako uvodi D vitamin u ishranu ( Vigantol ili AD Kapi).

Voda:

Ukoliko je dete na prirodnoj ishrani, dojenjem, voda nije potrebna u prvih 4-6 meseci života, zato što je količina vode koju dojenče dobija iz mleka dovoljna da podmiri sve njegove potrebe za vodom, čak i tokom letnjih meseci.

Uvođenje mešovite hrane

Važne napomene:

 • Ne hranite dete dok plače, leži, priča, hoda, trči…
 • Ne dodavati šećer i zaslađivače u vodu, hranu i napitke
 • Uvođenjem čvrste hrane možete početi polako sa uvođenjem manjih količina prokuvane vode kašičicom ili čašom
 • Svaku novu namirnicu uvoditi 3-4 dana (2 namirnice nedeljno)
 • Da bi se smatralo da je dete prihvatilo neku namirnicu, potrebno je da pojede barem 7-8 kašičica određene namirnice, tek tada možete preći na sledeću
 • Mešavina različitih namirnica se može uvesti samo ako su te namirnice prethodno pojedinačno uvedene ( ne mešajte različite namirnice sve dok dete nije probalo svaku od komponenti u kašici )

Žitarice ( cerealije ) obogaćene gvožđem

Prvo početi sa pirinčanim žitaricama (u vidu ljuspica) obogaćenim gvožđem. Možete davati i kašice na bazi kukuruznog brašna. Uvode se u ishranu sa 4-5 meseci.

Kašice i proizvode na bazi pšenice(griz, keks, hleb), ovsa, ječma i  raži, možete da uvedete u detetovu ishranu tek sa navršenih 9 meseci života. Ovo je jako važno zbog potencijalne alergije na glutein, kojoj su odojčad sklona.

Izbegavati:

 • Cerealije sa voćem
 • Cerealije za odrasle (kornfleks, ovsene pahuljice i sl.)

Povrće i voće

Uvode se u ishranu Vaše bebe u5-6 mesecu života.

Preporuka je da se povrće uvede pre voća, zbog svog neutralnog ukusa i to u početku u vidu kašica.

Počinje se sa: krompirom, šargarepom, tikvicama i karfiolom.

Voće se uvodi u ishranu posle povrća. U početku kao kašice, a kasnije i kao sokići, bez dodavanja šećera, zaslađivača, konervanasa i drugih aditiva.

Počinje se sa: jabukom, bananom, breskvom, šljivom, kruškom i bundevom.

Meso:

Uvodi se u ishranu između 6 i 9 meseca života. Posna mesa su najbolja za Vaše dete. Dati džigericu, pileće belo meso, junetinu, teletinu i ćuretinu.

Napomena: Pre pripremanja, sa mesa uklonite svu masnoću, žilice, kožu i kosti!

Izbegavati

 • Dodavanje ulja, različitih začina (vegete, paprike, soli…), margarina, putera,…
 • Prženo i pohovano meso
 • Pljeskavice i faširana mesa
 • Kobasice, šunke, salame, paštete, druga sušena mesa, slaninu,…

Sir i jogurt

Uvode se u ishranu dece posle 8 meseca života. Od sireva, koristiti mlade sireve, a kada su jogurti u pitanju, nema ograničenja. Preporučuje se izbegavanje voćnih jogurta.

Kravlje, kozje i ovčije mleko

Nisu preporučljivi u ishrani u prvih godinu dana života.

U ishranu se mogu uvesti tek nakon navršenih 12 meseci života. Tek tada, slobodno dajte punomasno, neobrano mleko.

Jaja

 1. Žumance: Uvodi se u ishranu u 8 mesecu života i to po četvrtinu, postepeno.
 2. Belance: Uvodi se tek posle 12 meseci života, a poželjno je što kasnije.

Napomena:

 • U periodu kada uvodite jaje u ishranu, izbegavajte korišćenje bilo kakvih novih preparata u nezi kože ili neke druge namirnice, jer jaje, potencijalno, može izazvati alergijske reakcije, te je potrebno obratiti pažnju na promene na koži ili ponašanju deteta.
 • Jaja nikada ne koristiti ako prethodno nisu dobro termički obrađena (tvrdo kuvana)
 • Pre kuvanja jaja dobro operite vodom

Tokom prve godine izbegavati:

 • Šećer i veštačke zaslađivače
 • Ne dodajite u hranu začine kao što su: so, biber, sitnu papriku, ulje,…
 • Med i proizvode od meda (potencijalne alergije)
 • Čokoladu i slatkiše (potencijalne alergije)
 • Belance (potencijalne alergije)
 • Kikiriki i koštunjave plodove, kao i proizvode koji ih sadrže (potencijalne alergije)
 • Plodove mora, ribu, školjke
 • Mineralnu vodu i gazirane napitke
 • Sitne semenke, kokice, grickalice…, jer mogu dovesti do ugušenja

Dragi roditelji, partite svoje dete. Uživajte uz njega i navikavajte ga na zdrave načine života i hranjenja od najranijeg uzrasta.

Sveža i s ljubavlju pripremljena hrana je ono što Vašem detetu treba.

…i još jedna savet za kraj:

 • Ako kupujete gotove kašice u prodavnici za Vaše dete, dobro obratite pažnju na sadržaj svake teglice, jer se često događa da neke namirnice, koje sadrže dotične kašice, Vaše dete još nije probalo, a potrebno je da se svaka namirnica posebno uvede u ishranu pre nego što se pomeša sa drugim.

Shema dr. Momčilo Pavlović

Prijatno!

PRaViLNa iSHRaNa pogledaj OVDE
„Kuvajte svojim bebama“, pogledajte OVDE

„Kuvarski dnevnik bebe Marte“, pogledajte OVDE

Dolazne pretrage:

12 KOMENTARA

 1. Veoma lep i iscrpan tekst o uvodjenju hrane.
  Mozda izgleda komplikovano, ali u sustini nije se tesko pridrzavati ovih uputstava, a na ovaj nacin osiguravate i zdravu osnovu za dalju ishranu svoga deteta.
  Nedoumica bi jedino mogla biti oko vrmena uvodjenja kasa jer ako se kaze da je sisanje dovoljno do 6-og meseca, zasto uvoditi kasice u cetvrtom? Mada mislim da je to sve individualno i zavisi od samog deteta, njegovog napredovanja i svakako stava lekara i majke.
  Hvala mamasaveta na ovim lepim savetima.

  • Upravu ste, draga Marisol.
   Kada je uvodjenje kasica u pitanju, prikazano je kada se najranije mogu uvesti, u zavisnosti od napredovanja deteta i njegovih potreba.
   Dojenje se svakako savetuje kao iskljucivo i jedina hrana za decu u prvih 6 meseci, ali nekim bebama, nekada nije dovoljno samo sisanje.
   Lep pozdrav

Leave a Reply