Šta smem da jedem dok dojim?

0
7158

Česta je pojava da majke koje doje svoje bebe, u cilju što boljeg informisanja, često podlegnu pomalo nepotrebnom uticaju okoline (babe, tetke, drugarice, komšinice, a naročito internet, u poslednje vreme 😉 ), o tome šta i koliko piti, jesti, raditi, koliko spavati,….dok se doji.

lepo dojiti

Činjenica jeste da majke koje doje svoje bebe, treba da imaju, pre svega uravnoteženu, raznovrsnu ishranu, sa povećanim unosom voća i povrća, mlečnih proizvoda, jaja i kvalitetnog mesa, raspoređenu u 5 obroka: 3 glavna i 2 užine. Dakle SVE je dozvoljeno, ali je takođe, tačno i da je dobro biti oprezan pri korišćenju pojedine vrste hrane i po potrebi je izbegavati.

Šta je ono što je potrebno, a šta bi bilo dobro izbegavati, zavisi pre svega od Vaše bebe. 🙂

Dobro bi bilo piti što više tečnosti, pre svega vodu, te sveže sokove, kompote i slično. Budite oprezne sa hranom koja nadima ( mahunarke: grašak, pasulj, boranija, sočivo) ili je potencijalno alergogena (čokolada; jezgrasti plodovi: kikiriki, lešnjik, badem, orah,….; riba; jaja, bobičasto i jagodičasto voće, i slično), što je naročito bitno kod dece koja imaju porodičnu predispoziciju za razvoj alergija.

bebac

Ukoliko, ipak, koristite ove namirnice, smanjite količinu unosa i posmatrajte svoju bebu ( i uočite sve promene koje bi, potencijalno, ukazale na problem na vreme), a sa začinima budite naročito umereni (biber, beli luk, peršun,…), jer oni mogu promeniti miris majčinog mleka, te samim tim smetati odojčetu.

Ipak, najvažnije je da posmatrate svoju bebu i ona će Vam svojim reakcijama nedvosmisleno dati do znanja šta joj prija, a šta ne.

breastfeeding

Unos kofein pokušajte da ograničite na 1-2 šoljice kafe na dan, a gazirana pića, alkohol, te veštačke napitke IZBEGAVAJTE!!!

Ono oko čega nema dileme svakako: ZABRANJENO JE PUŠENJE i u trudnoći i tokom dojenja, jer nikotin veoma lako i brzo prodire u krvotok majke, te putem krvi dospeva u mleko?!

newborn_smile

I za kraj……..Trudite se da što više spavate i odmarate. To je bitno ne samo za poboljšanje produkcije mleka (o tome čitajte više OVDE), nego i za samo Vaše zdravlje. 😉

U nadi da smo Vam, barem donekle, odgovorili na pitanje, ostajemo… S poštovanjem 🙂

Ishrana dece u prvih 12 meseci života, pogledaj OVDE

Atopsijki dermatitis kod dece, pročitaj TU

Dojenje – stvarno najbolje, OVDE, a – bebine potrebe TU

Kakse izboriti sa grčevima, pogledajte OVDE

Dolazne pretrage:

Leave a Reply