Ima li Vaša beba „temenjaču“?

14
17396

 

 Pre svega, treba znati šta je temenjača?

Temenjača (seboroični dermatitis kod beba, poznat pod nazivom „crusta lutea“, mlečna krasta, pytiriasis capitis), predstavlja žučkastu, ljuspasto – slojevitu, lojevitu naslagu na temenu bebine glave. Obično ne svrbi i nesmeta bebi, a javlja se u prva 3 meseca života.

Slično stanje, seboroičnog dermatitisa, u dece se odlikuje pojavom „peruti“, koja je najčešće lokalizovana na istaknutim delovima oko ušiju, na obrvama i trepavicama. Može se javiti na svim mestima gde postoje lojne žlezde, pa i na temenu glave.

Uzroci temenjače

Lekari nisu u potpusnoti u saglasnosti oko uzročnika temenjače. Međutim, zna se da je ne uzrokuju niti alergije, niti bakterijske infekcije, niti loša higijena, a ono oko čega se svi slažu, je hipoteza da su gljivice i pojačano lučenje lojnih žlezda, najverovatniji uzročnici.

U najvećem broju slučajeva, temenjača je posledica  gljivične invazije temena beba.  Kod beba se gljivice najčešće pojavljuju, upravo u predelu temena, zatim u pelenskoj regiij (uzrokujući, neretko, pelenske ojede), oko i u ušima ili u ustima (sor).

Drugi, čest uzrok je pojačano lučenje lojnih žlezda, kao posledica izlučenih hormona majke, koji se još uvek nalaze u krvotoku bebe. Ove žlezde izlučuju masnu supstancu, koja slepljuje isušene „stare“, izumrle ćelije za teme bebe, umesto da one otpadnu.

Upozorenje!

Ukoliko se na mestu temenjače pojavi crvenilo i iritacija, ili ako beba razvije sor (bele naslage na jeziku), gljivičnu infekciju uha, pelenski ojed, preporučuje se poseta lekaru, radi pravilnog, daljeg tretmana stanja. Takođe, ako primetite raspukline na mestu temenjače, odmah se javiti lekaru, jer su takve promene, odlična podloga za „naseljavanje“ bakterija i pojavu infekcije.

Prognoza

Ovo stanje najčešće spontano prolazi i kod većine beba se smatra normalnom pojavom. Međutim, studije su pokazale da temenjača može i da se nastavi i posle dojenčanskog perioda, a ređe i kasnije u detinjstvu.

Može li se pojava temenjače sprečiti?

Može,ali ne uvek.

Svakodnevnim kupanjem i šamponiranjem glavice, bez straha, mada sve vrlo nežno. Da bi se sprečila, bez obzira ima li beba kose ili nema, vlasište mora i da se očešlja i to posle svakog kupanja!

Lečenje?

Bebi, kojoj se razvila temenjača, mora da se primenjuje isti postupak, kao kada nema temenjače. Dakle, najvažnije je:

 1. Redovno kupanje i šamponiranje glavice i celog tela.
 2. Posle kupanja, bebicu smestiti na meki peškir i nežnim joj pokretima dobro pokupiti vlagu sa tela i glavice (peškirom nežno probati odstraniti ljuspice, ali ne grubo,nego vrlo nežno i pažljivo i to samo koliko može da se skine spontano)
 3. Teme očešljati bez obzira da li ima ili nema kosice na njemu – najbolje sa malim, bebinim češljićem i/ili četkom od prirodne dlake i to dva puta na dan (ujutro i uveče).
 4. Deo temenjače na glavi možete natopiti nekim bebi uljem (najbolje uveče) da bi se do sutradan sve moglo oprati šamponom.
 5. Ukoliko temenjača i dalje traje i pored svih mera, predhodno preduzetih, možete vlasište sa temenjačom mazati i nekom antifungicidnom kremom(Daktanol, Nystatin i sl.)

    

Često je pitanje roditelja, da li se može povrediti bebica u pokušaju odstranjivanja temenjače?

Naravno da može. Upravo zato je i potrebno sve raditi vrlo nežno i pažljivo! Ukoliko bi došlo do povrede, može doći ido infekcije, ali ako pažljivo postupate i skidate samo „nepoželjan“ sloj, ne bi trebalo biti problema niti pojave nekih ranica.

Temenjača, spontano prolazi u toku prve godine života, kada prestaje i pojačano lučenje lojnih žlezda.

Dakle, drage mamice i tatice, budite spokojni. Bez obzira koliko god temenjača „ružno“ izgledala i koliko na prvi pogled može da plaši, u pitanju je jedna vrlo mala i prolazna promena u životu Vaše bebe. Proćiće pre ili kasnije, a dotle, uživajte u svojim bebama!

Dolazne pretrage:

14 KOMENTARA

 1. nasa deca su imala temenjacu i posle prve godine, cini mi se da se najbolje resava bebi uljem, par dna zaredom i brzo prodje. samo treba biti uporan. hvala mama Saveta na podrsci i kod ovako „beznacajnih“ boljki.

 2. U Nemackoj se koristi gel BabyBene, ne znam da li ga ima u Srbiji. Ja sam bebi mazala dve veceri i to uvece pred spavanje se nezno umasira po temenjaci i ostavi da deluje preko noci, bilo bi dobro i neku tanku kapicu staviti da se beba ne cese i sa rukama ne prenosi gel po ocima i licu. Sutradan prilikom kupanja u kadici,peskirom zahvatiti vodu u kojoj je sampon i nezno sapirati sa glavice od pravca cela ka temenu. Dobar deo ce vec prvog dana sapere peskirom…meni su trebala dva dana i glavica je sada skroz bez temenjace iako je imala bas puno!

 3. ja imam cerkicu koja sada ima 12 godina.kao beba je takodje imala temenjacu,cistila sam je i sa bebi uljem mi je to poslo za rukom.onda do tri godine nije imala,ali od tada ima je dosta.ne bas sve vreme,ocisti se,pa posle mesec dana ponovo se navrati.bas joj je dosta zuckaste boje i celo teme joj je prekriveno.ako znate nesto,recite.ne znam sa cime da pokusam da joj skinem.

  • Poštovana mamice,
   Činjenica je da deca koja su sklona temenjači, mogu kasnije biti sklonija pojavi saboreje ( slična pojava temenjači, a javlja se kasnije u detinjstvvu ili životu ) ili ekcemima. Moguće je da je to Vaš slučaj tj. slučaj Vaše devojčice. Pokušajte sa nekim antimikotičnim šamponom (protiv gljivica), za početak, ali ako ne bude bilo zadovoljavajućih rezultata, moraćete da se posavetujete sa dermatologom…čisto da vidite o čemu se tačno radi.
   Sdačan pozdrav!

 4. Postovana mamasaveta..slucajno naidjoh na Vas sajt i kao mama dvogodisnjeg bate,krivo mi je sto nisam znala za Vas sajt kad mi se rodio sincic… toliko muka j problema i oko dojenja i temenjace i soor-a…. a niko da se nadje pametan da pomogne savetodavno bez pridika i napadanja…. mi mucimo muku sa ostavljanjem pelena,tesko ide,ne prica mnogo tako da ne ume da kaze kada mu se kaka.procitah i taj clanak pa cemo videti. Hvala na lepom objasnjenju za sve komplikovane teme…svako dobro.. Biljana – Pavlova mama 🙂

  • Poštovana mamice,
   jako mi je drago da ste našli korisne savete na mom portalu – to mu je svrha, pre svega.
   Nastavite da pratite sadržaj, biće još puno toga – u pripremi je. Pazim da obradim sve aktuelne teme, a i tu sam za savet, ako može da se pomogne „na neviđeno“, što ne zahteva pregled pedijatra.
   U svakom slučaju, prijaju takve reči.
   Srdačan pozdrav
   -MamaSaveta-

Leave a Reply