Higijena usne duplje kod beba

0
7393

Higijena usta i zuba bi trebala da započne i pre pojave prvih zubića sa blagim brisanjem nepca pomoću gazice i da se dalje redovno sprovodi najmanje dva puta dnevno.

baby teeth health

Sa pranjem zuba se neutrališe uticaj savremene ishrane i poremećene ravnoteže bakterija u usnoj duplji.

Neredovno pranje predstavlja veliki rizik za razvoj zubnog kvara.

Kada započeti sa higijenom usne duplje kod bebe?

1. Sa pranjem zuba se započinje odmah po nicanju, a još bolje brisanjem desni sa vlažnom gazicom i pre nicanja, a posle večernjeg obroka.

2. Najjednostavnije je detaljno očistiti sve površine zuba sa vlažnom gazicom. Postoje i posebni rekviziti u obliku naprstka sa četkicom od silikona. Oni nemaju prednosti u odnosu na gazu, ali roditelji često ističu kako su zanimljivije bebicama. Iako nisu skupe, predstavljaju dodatni trošak, potrebno je da se često peru i menjaju posle 2-3 nedelja.

cetkice za bebe

3. Bebicama se zubi čiste najmanje ujutru i uveče, ali je poželjno posle svakog obroka sa ugljenim hidratima, a posebno noćnog obroka i dojenja.

4. Ne treba koristiti četkicu za detaljno pranje zuba pre 1.5 godine, ali je dobro da se bebica sa njom igra od prvih dana i povremeno unosi u usta. Isto tako je preporučljivo da roditelji svoje uobičajno pranje zuba povremeno vrše pored deteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira, ali od toga ne treba praviti preveliku predstavu.

5. Ukoliko nema znakova rizika i promena na zubima zubne paste se ne koriste pre 2 godine.

clanak

6. STROGO ZABRANJENO unositi u usta bebe bilo koji predmet (kašičicu, cuclu, četkicu) koju su svojim usnama dotakli radi probe druge osbe( roditelji ili braća i sestre, bake i sl.). Ovo se često dešava i u jaslicama. Na taj način se mogu prenositi bakterije izazivači karijesa.

cucle masne

7. U slučaju postojanja rizika ili promena na zubima, neophodne su dodatna sredstva za oporavak zuba i uklanjanje bakterija koje će preporučiti stomatolog. NE SMETE IH SAMOSTALNO UZIMATI samo zato jer je to neko od vaših prijatelja možda koristio.

PRI SVAKOM ČIŠĆENJU ZUBA POTREBNO JE DOBRO OSMOTRITI SVE POVRŠINE DA SE NA VREME PRIMETE PROMENE KOJE UPOZORAVJU NA RAZVOJ OBOLJENJA.

baby-teeth-620x349

Najznačajnije promene su:

– bele ili sive mrlje, pukotine ili slični defekti koji nisu ranije postojali- znaci pojave ranog karijesa.
– krvarenje iz desni- znak nedovoljno dobrog čišćenja zuba ako je lokalizovano ili infekcije ako je zastupljeno u svim delovima i javlja se pri najmanjem dodiru.

Pogletajte još: Značaj mlečnih zubića, OVDE Nicanje zubića, OVDE

Izvor: Decja STOMATOLOGIJA-Prof dr Jovan Vojinovic

Dolazne pretrage:

Leave a Reply