Koliko su mlečni zubići važni?

1
1971

Postoji još uvek veliki broj naših građana koji smatraju da mlečni zubi nisu važni i ne veruje da se na njima javlja zubni kvar!? Tu se čak nalaze i osobe iz zdravstvene struke.

Tragično je da i brojni stomatolozi ne prilaze ozbiljno zdravlju mlečnih zuba i čak odbijaju njihovo lečenje (plombiranje ili vađenje).

Ne obazirite se na „savete“ da mlecni zubi nisu bitni i da ih ne treba leciti!!! Stomatolozi koji tako govore čine ozbiljnu stručnu grešku.

Zašto su mlečni zubići važni?

Bez mlečnih zuba nema pravilnog razvoja vilica, govora, kvalitetne ishrane, ali ni pravilnog razvoja i postavljanja stalnih zuba. Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma.

infant_brushing_sm

Kako oboleli mlečni zubići utiču na zdravlje?

Sa obolelih mlečnih zuba se prenose bakterije na stalne i ubrzavaju i njihovo propadanje.

Oboleli mlečni zubi su izvor infekcije i kao takvi mogu ugroziti opšte zdravlje, a posebno imunitet. Oni ugrožavaju razvoj i zdravlje stalnih zuba. Razoreni ili izvadjeni mlečni zubi u savremenom društvu mogu ozbiljno da ugroze i psihološki razvoj deteta.

cirkularni-karijes

Ako su mlečni zubi previše razoreni i ako se infekcija u kostima razvila, oni se moraju izvaditi bez obzira na uzrast deteta!!! Nije tačno da razoreni zubi čuvaju prostor za stalne zube. Njihovo prisustvo jedino ozbiljno ugrožava opšte zdravlje i klice stalnih zuba.

Kako sačuvati zdravlje mlečnih zubića?

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija.

Ali samo saveti da zube treba čistiti i voditi računa o ishrani nisu dovoljni. Najbolje je da se što ranije ODREDI RIZIK DETETA I RODITELJA i na osnovu njega sprovede individualna zaštita. To znači da bi dečji stomatolog trebao da vidi dete već odmah po nicanju prvih zubića, a najkasnije do prve godine. Takvi su i protokoli u svim razvijenim zemljama, i zato je tamo rani (cirkularni) karijes mnogo ređi. O ovom oboljenju koje je u stanju da za nekoliko meseci razori veliki broj mlečnih zuba često pričamo jer je zabrinjavajuće veliki broj malih pacijenata koji su zbog nestručne reakcije kolega nepotrebno izgubili zubiće.

Pediatric Dentistry (Pedodontics)001 (1)

Idealno bi bilo da redovni kontrolni pregledu budu najmanje dva puta godišnje, a kod rizične dece i češće. Kod nas postoji postoji pogrešno i nestručno mišljenje da se zubi ne pregledaju i ne leče pre treće godine, a prvi put se odlazi kod dečjeg stomatologa tek ako ima nekih problema. To je u suprotnosti sa važećim pravilnikom i preporukama Ministarstva, po kome je obavezan prvi pregled zuba u toku prve godine (odmah po nicanju), ali koji je uglavnom mrtvo slovo na papiru jer nije praćen sveobuhavtnim organizovanim programom kontrole i prevencije oboljenja usta i zuba.

bebini zubici

Praćenje rizika i redovne kontrole od najranijeg uzrasta omogućavaju rano otkrivanje rizičnih faktora i početnih promena koje je tada moguće lako zaustaviti i često u potpunosti oporaviti.

Izvor: Decja STOMATOLOGIJA-Prof dr Jovan Vojinovic

Srodne teme: „Nicanje zubića kod dece“, pogledaj OVDE

Dolazne pretrage:

1 KOMENTAR

Leave a Reply