Kako odvići dete od pelena?

0
6937

Da li  je došlo vreme da Vaše dete ostavi pelene? Kako da znamo da je vreme da dete ostavi pelene?

Ovakva i slična pitanja roditelji često postavljaju sebi, ali i lekarima…

Da bi Vaše dete moglo da se počne navikavati na korišćenje noše, neophodno je dete “upoznati” sa njom. Ovo “upoznavanje” je potrebno odraditi kako treba, ali takođe je potrebno biti uporan, a pri tom vrlo nežan i uvek pun razumevanja, jer sam proces odvikavanja od pelena, je nekada dugotrajan…

Par “šašavih” pripremnih radnji

  • Vodite dete, onako,“neobavezno“, sa sobom u toalet uz objašnjenje šta radite dok sedite na wc šolji (bez obzira koliko to “šašavo” zvuči), te da će i ono kada bude veće, takođe, moći da koristi toalet odnosno nošu kada mu se piški ili kaki, umesto da to obavlja u pelene.
  • Naučite svoje dete da izvršava jasne komande, bez grubih reči, uvek uz smešak (npr. “idi se igrati u svoju sobu!” ili “pospremi igračke na mesto!”). Vremenom ćete moći slične naredbe primeniti i kada dete treba da obavlja nuždu (npr. “Sedi na nošu!” ili „Brzo na nošu!“).
  • Naučite svoje dete da razlikuje kada se upiškilo ili ukakilo i da Vam to jasno i pokaže nekim gestom (jako će dugo vremena proći, dok Vam dete bude ovo moglo reći).
  • Pitajte svoje dete da li mu treba piškiti ili kakiti. Ohrabrujte ga da Vam to kaže ili pokaže.

Koje je pogodno vreme ili sezona za odvikavanje od pelena?

Pogodan trenutak u sezoni nije jasno definisan.

Neki stručnjaci smatraju da je prolećno – letnja sezona najbolja za ovo, jer nije hladno, te sama činjenica da dete treba duže vreme da sedi razgolićeno na noši, nije neprijatna senzacija. Ipak, ne treba se jako strogo držati ovoga, jer se u svakom trenutku može početi sa odvikavanjem od pelena, navikavanjem na nošu.

Bitno je samo biti strpljiv i voditi računa da dete ne oseti prisilu u ovom procesu! 

Upoznavanje sa “nošom”

  • Za početak, kupite jednu nošu svom detetu.
  • Postavite je u kupatilo uz obajšnjenje detetu zašto to radite
  • Jasno mu objasnite čemu noša služi, te da ona nije šešir da se stavlja na glavu i slično…
  • Čitajte mu neku zanimljivu pričicu gde se “vidi” da deca mogu sama da idu u taolet

  • Naviknite ga nekim rutinama (npr. nakon ustajanja i pre spavanja, obavezno mora da se sedne na nošu i piški i/ili kaki, ili pre odlaska od kuće, treba sesti na nošu…)
  • Roditelji obično “vide” na svom detetu kada se sprema da “obavi posao” u pelene… u tom trenutku treba jasno reći detetu da ode na nošu! Pomozite mu u tome.
  • Nikada nemojte svoje dete vređati uvredljivim komentarima (npr. „samo bebe piške i kake u pelene“ i sl.).
  • U početku je važno da roditelj bude uz dete dok ono sedi na noši. Podrške radi, ali i kako bi se dete lakše opustilo. Pričajte mu/joj neke smešne dogodovštine – “zagovarajte” ga/je.
  • Naučite svoje dete da Vam javi kada je “završilo” (npr. “Gotov/a sam!”)
  • Budite tu da mu detaljno operete (očistite) guzu

  • Nabavite neki lep, mirišljav sapun, kojim ćete odmah posle upotrebe noše oprati ruke. Na taj će se način učiti o osnovama higijene ruku.

Nemojte se iznenaditi ako vidite da je Vaše dete u igri stavilo svog omiljenog medu da sedi na noši. Vremenom će i samo poželeti da sedne na nju, a kada to i uradi, nemojte odmah da mu skidate pelene, jer često, deca samo žele da „isprobaju“ nošu.

Nekoliko praktičnih saveta kako pomoći svom detetu

  • Kako roditelji najbolje poznaju svoje dete, oni takođe znaju i rutinu u pražnjenju creva svog deteta. Znajući pri tom činjenicu da pelene nisu najjednostavnije za manervisanje detetu koje se sprema za nošu, roditelj bi trebao da svom detetu preko dana obuče obične, čiste, pamučne gaćice, koje su lake za skidanje i oblačenje.
  • Nemojte sve vreme da gnjavite dete podsećanjem da treba da sedne na nošu ako mu se piški ili kaki. Cilj je da samo shvati da je puno udobnije nositi gaćice od pelena, te da je upotreba noše daleko  jednostavnija i brža od prepovijanja.
  • Ne forsirajte ga po svaku cenu, jer bi moglo da se dogodi da dete shvati kako mu je život u pelenama bio jednostavniji, jer nije bilo požurivanja ni napora koji su gaćice donele?!
  • Ne očekujte da će dete, pre navršene treće godine, samo znati kada treba da piški ili kaki, jer i kada napune 3 godine, često ne znaju da prave razliku. Dete ima taj osećaj samo kada je stanje već jako alarmantno i urgentno.
  • Naučite dete da Vas obavesti kada mu/joj treba na toalet, bez obzira na mesto i situaciju u kojoj se nalazite, a na Vama je da prigodno mesto nađete što pre. Na taj način se podiže poverenje deteta ka Vama.

   

  • Nemojte se iznenaditi ako se u međuvremenu dogode neke manje ili veće nezgode (razlivanje, upiškavanje i slično). To je normalno. Budite spremni da očistite tragove za svojim detetom u svakom trenutku, pri čemu nećete pridavati veliki značaj što je do “nezgode” došlo. U protivnom, Vaš bi se mališan mogao povući u sebe, a onda je i sav Vaš trud bio uzaludan.

Dok traje proces privikavanja na nošu, jako je važno da Vaše dete bar po noći nosi pelenu (po mogućnosti sa elastičnim ivicama, koje potsećaju na gaćice), ali probavajte stalno da ga privikavate da se probudi ako mu treba ići na toalet. Ohrabrujte svaki njegov pokušaj odrastanja.

  • Naoružajte se strpljenjem. Proces odvikavanja od pelena je dugotrajan. Nekada može da potraje mesecima, pa i čitavu godinu.

Bitna napomena!

Ne forsirajte svoje dete ni kada je odvikavanje od pelena u pitanju.

Kada bude spremno, samo će ih se odreći!!! Imajte to na umu, kada počnete razmišljati o napuštanju pelena. Svako dete je osoba za sebe, pa tako svako dete ima svoj ritam u svemu. 

 Koja su Vaša iskustva u ovikavanju od pelena?

Podelite ih sa nama…

Dolazne pretrage:

Leave a Reply