Zapušen nosić

2
66601

O ne! Vašoj bebi (detetu) se zapušio nosić! Krči i krklja, kada diše…. Kako je do toga došlo, kada se toliko pazi da se ne prehladi?

Ovo su samo neke od konstatacija i pitanja roditelja u lekarskim ordinacijama.

Dakle, kako se nosić zapušio?

Najčešći krivci za ovu situaciju su virusi, kojih ima mnogo tipova, podtipova, a ono što im je zajedničko, je da svi vole, baš, bebinu finu, nosnu sluznicu, gde mogu neometano da se razmnožavaju i rastu.

Virusa ima svuda i u svako godišnje doba, ali se najčešće vezuju za neke prelazne, hladnije mesece, kao što su  jesen, zima, ali i proleće, pa čak i leto. Ipak, najčešće su to jesenje – zimski intervali.

Sve te viruse Vam kući donose bate, seke, mame, tate, ali i babe, dede, brojna rodbina i prijatelji, sa kojima ste, svakodnevno, u kontaktu. To je neizbežno.

Imunitet male dece, a naročito beba je veoma osetljiv, te i najmanja količina virusa, može da napravi problem.

 

Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, „vodenast“. Mada deluje na prvi pogled kao bezazlena stvar, zapušen nosić može da izazove i brojne  probleme, sa najrazličitijim komplikacijama.

Većinom, veća deca se sama izbore sa zapušenjem nosića, ali bebama to već teže pada, jer zbog teškoća sa disanjem otežano sisaju, uznemirena su, bezvoljna, plačljiva, a nekada imaju problema i sa spavanjem.

„Problemi“ sa nosićem ponekad deluju dugoročni, jer stičete utisak da je Vašem detetu „stalno“ zapušen nos i da non-stop curi, te da ne možete ništa uraditi da mu pomognete…. Totalno ste „bespomoćni“.

U redu, istina je da se deci ti problemčići pojavljuju dosta često, sa manjim ili većim pauzama, ali ako naučite pravilno da „održavate“ i čistite nosić, ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija. Najvažnije je održavati nosić prohodnim i čistim!

Od Vašeg angažmana oko nosića, zavisi, upravo i ishod „lečenja“!

No pre nego li Vam dam nekoliko korisnih saveta o čišćenju nosića, dozvolite mi da Vam kažem ponešto i o komplikacijama, onim najčešćim, koje su neminovne, ukoliko „zapustite“ nosić.

1.    Zapaljenje srednjeg uha

Izvodni kanal srednjeg uha tzv. Eustahijeva tuba, otvara se upravo na mestu gde se nos produžava u grlo. Kada je nosić dugo zapušen, zapušen je i taj izvodni kanal, a kao posledicu imamo nemogućnost normalnog isticanja finog sekreta, koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Kada se taj sekret nakupi u srednjem uhu, stvaraju se pogodni uslovi za razvoj bakterijske infekcije, što se manifestuje, upravo, pojavom upale uha (Otitis media).

 

Simptomi koje roditelji primećuju su da je dete „kenjkavije“ (plačljivo), a bebe vrlo često i vrisnu tokom sisanja, jer sam akt sisanja (uvlačenja) napravi vakum, koji im izazove bol, te posledično, odbijaju da jedu. Deca se često „hvataju“ za uho, što i nije uvek alarmni znak, ali ga ne treba ni zanemariti, a često nemirno spavaju i bolno reaguju na dodir i pipkanje uha. Temperatura je takođe, vrlo česta pojava kod upale uha.

Ovo stanje je potrebno adekvatno lečiti, te je jako važno javiti se  dečjem lekaru (pedijatru), kako bi Vam se pomoglo.

2.     Zapaljenje grla

Ono, takođe, nastaje kao posledica problema sa nosićem, jer se sekret iz nosića sliva niz ždrelo Vašeg deteta, a sa njim i bakterije i virusi u grlo.

3.    Kašalj – posledica slivanja sekreta iz nosa, niz grlo, do donjih partija sistema za disanje.

Kao što je, prethodno, već pomenuto, da do ovoga ne bi došlo, najvažnija je adekvatna, pravilna „toaleta“ nosića, koju roditelji treba da primenjuju sa prvom naznakom potencijalne pojave zapušenja. Za bebe je ovaj postupak, skoro, od vitalne važnosti.

Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?

Pre svakog obroka, a nikada posle podoja, zato što će dete lepo i lako sisati posle toga, a „ispiranje“  i čišćenje nosića posle obroka, može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Treba li Vam kakav „alat“ pri čišćenju nosića?

Kod beba, za razliku od ostale dece, nisu pogodni „sprejevi“ sa fiziološkim rasvorom jer se ne postiže dobro „propiranje“ kroz majušne nosne kanale. Zato je najbolje koristiti stari dobri fiziološki rastvor (0,9% NaCl), koji se može kupiti u svakoj apoteci, a za „propiranje“ koristiti najobičniji špric, a tu su i brojne pumpice i usisivači, koji pomažu da se sekret izvuče iz nosića.

Evo par saveta kako se nosić pravilno čisti…

1.     Za svaku nozdrvu je dovoljno oko 1 ml fiziološkog rastvora, a kod beba u prvom mesecu života, svega 0.5ml po nozdrvi. Koirstite najobičniji špric za „doziranje“, a ako niste sigurni da možete da „dozirate“ količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za onu drugu nosnicu.

   

2.   Glavu postavite „na stranu“ kako biste izbegli nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika, što može izazvati nepotreban kašalj i „zagrcnjavanje“ detete ili bebe. Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo tate) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nežnije su mame) polako ispira nosić.

Uvek se ispira “gornja“ nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto), a klip šprica gurajte lagano i sporo, bez naglih poteza. Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja dve nosnice.

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano zakošene na dole, ali je nemojte obesiti za noge da visi naglavačke!!!

  1.  Izvlačenje sekreta iz nosića:
  • Izvlačenje sekreta pumpicom sa „kruščicom“:

 

Stisnite kruščicu, pre nego je stavite u nosić i nežno uvucite mekani plastični vrh pumpice u nozdrvu, zatim otpustite pumpicu ne vadeći je iz nosića. Tek kada se završi “srk” izvucite pumpicu. Ovo potom ponovite sa drugom nozdrvom. Najminimalnija količina sekreta, koji uspete ozvući iz bebinog nosića, im mnogo znači. Proces ponavljate sve dok ima šta da se izvuče.

Preporučujem da ovo obavljaju oba roditelja jer će se lakše glavica držati u mirnom položaju.

  •  Izvlačenje sekreta pumpicom koja ima „usisivač“ (sisaljku):

      

Najpogodniji način izvlačenja sekreta kod beba u prvih par meseci kojima jako curi nosić – „lije“. Naizmenično se, „srkanjem“ izvuče sve što se izvući može. Posebna komora, na kraju cevi, neće dozvoliti da usisate bebin sekret u vaša usta.

Preporučujem da i ovo obavljaju oba roditelja zbog lakšeg držanja glavice u mirnom položaju, te izbegavanja posledičnog povređivanja sluznice nosića.

Da li Vam trebaju kapi za nos?

Kapi se koriste isključivo, po uputstvu lekara, dakle ne na svoju ruku i ne treba ih stavljati duže od četiri dana!

   

Kod beba je najbolje koristiti kapaljku (“pipetu”), a nije dobro sipati kapi direktno iz bočice jer tada ne znamo koliko smo kapi stavili.Kod starije dece pogodniji je raspršivač (sprej).

Ukapava se po jedna (najviše dve) kapi u svaku nozdrvu, a glavica mora biti lako zabačena u nazad, tako da dete “gleda” u plafon.

“Toaleta” nosića zahteva mnogo strpljenja i bavljenja detetom!

Ponekad se mame i tate sažale na svoju decu koje snažno plaču i opiru se, naročito kada su bebe u pitanju, te obustave “mučenje”!? Bolje da plaču kada im otpušavate nosić nego da plaču od bolova, zbog zapaljenja srednjeg uha.

Budite strpljivi i uporni, jer je to jedini način da pomognete detetu!

Šta je „Alergijska kijavica“ i kako se izboriti sa njom, pogledajte OVDE
Kako se izboriti sa „Bolom u uhu“, pogledajte OVDE

Dolazne pretrage:

2 KOMENTARA

Leave a Reply