Bol u uhu

3
33397

Bol u uhu, prema definiciji, predstavlja nelagodnost ili bol regije u ili oko uha.

Za početak, šta je uho?

Čulo sluha se sastoji iz tri dela:

1.  Spoljašnjeg uha

2.  Srednjeg uha

3.  Unutrašnjeg uha

Spoljašnje uho:

Čini ušna školjka i spoljašnji ušni kanal. Ono je od srednjeg uha odvojeno bubnom opnom i ima ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne, iza koje se nalazi srednje uho.

Spoljašnji ušni kanal je obložen kožom u kojoj su smeštene znojne, lojne i ceruminozne žlezde. One učestvuju u stvaranju cerumena – žutog voska (“ušna mast”), koji se povremeno spontano eliminiše u vidu sasušenih zrnaca i to se dešava tokom čitavog života.

Srednje uho:

Srednje uho čini bubna duplja, ispunjena vazduhom, koja je i u vezi sa nosnim delom ždrela, preko kanala koji se zove Eustahijeva tuba, kao i sa vazdušastim, tzv. mastoidnim šupljinama u kosti lobanje. Sluzokoža srednjeg uha je nastavak sluzokože ždrela i Eustahijeve tube, što je od velikog značaja kada je u pitanju širenje infekcija iz gornjih disajnih puteva na srednje uho.

Na mestu prelaza nosa u ždrelo, kod Eustahijeve tube, nalazi se „treći krajnik“ (Adenoid) – limfni čvor koji ima ulogu da imunološkim mehanizmima, kao „prva linija odbrane“, sprečava širenje infekcije iz nosa na okolne strukture.

Bubna duplja je premošćena slušnim koščicama (tri najmanje kosti u ljudskom telu: čekić, nakovanj i uzengija), koje imaju ulogu da prenose zvučne vibracije od spoljašnjeg do unutrašnjeg uha.

Unutrašnje uho:

Unutrašnje uho je smešteno duboko u kostima lobanje. Ovde se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu, koji je bitan u kontroli položaja tela i neophodan je za normalno kretanje.

Odakle bol u uhu?

Razlog leži u spoljašnjem ili u srednjem uhu.

Povrede i infekcije spoljašnjeg ušnog kanala i bubne opne su česte kod male dece, naročito kao posledica guranja stranih tela u spoljašnji ušni kanal (zvukovoda), a kod beba su retke i najčešće nastaju u toku nestručnog čišćenja zvukovoda.

Često se pitate da li je svaki bol u uhu znak infekcije srednjeg uha? Odgovor je NE!

Kada se zapuši nosić, ubrzo se zapuši i Eustahijeva tuba, koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja „rasteže“ bubnu opnu, a to jako boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

U tim situacijama je potrebno detetu dati ibuprofen (Brufen) ili paracetamol (protiv bolova), dobro očistiti nosić detetu – za 15-20 minuta nema više bola i dete je odlično!

Pogledati OVDE mehanizam u „Zapušen nosić“ članku

Bol koji potiče iz srednjeg uha je jači, a posledica je nadražaja brojnih nervnih završetaka kojima su oživčene bubna duplja i bubna opna. Svako rastezanje bubne opne izaziva jak bol. Rastezanje može da bude posledica nakupljanja tečnosti u bubnoj duplji, ali i poremećaja ravnoteže vazdušnog pritiska sa spoljne i unutrašnje strane bubne opne (razlozi npr. uzletanje i sletanje aviona, duvanje nosa, ronjenje i sl.).

Kada se kod odojčadi i male dece tokom prehlade nakupi obilan sekret u nosu, ili kada otečeni treći krajnik blokira ulaz Eustahijeve tube – srednje uho gubi komunikaciju sa atmosferom. Vazduh u njemu se resorbuje, a negativni pritisak koji pritom nastaje dovodi do uvlačenja bubne opne (nešto kao vakum efekat). Nakon toga, ukoliko se nos ne otpuši, dolazi do izlivanja bistre tečnosti iz zapaljene sluzokože u bubnu duplju, što već znači upalu srednjeg uha, koja, zbog rastezanja bubne opne nakupljenom tečnošću, izaziva veoma intenzivan bol. On je često praćen osećajem pritiska i zaglušenosti uha, pa i povišenom temperaturom (kod oko polovine obolelih). Sluh je, inače, oslabljen.

Mehanizam nastanka zapaljenje srednjeg uva kod dece

Dakle, infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do zapaljenja srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nasele u sluzokoži nosa, pa lako dospeju i do srednjeg uha. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale, pa infekciji nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces „uskoči“ u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je velika većina infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovana virusima, gnojna upala srednjeg uha zahteva antibiotsku terapiju.

Bol u uhu, nezapaljenskog tipa

Cerumen, koji se stvara iz kože spoljnog uha, upija vodu, ponekad (naročito posle kvašenja glave) nabubri i začepi ušni kanal, što se manifestuje osećajem zaglušenosti dotičnog uha. Stvaranju ceruminoznog čepa doprinosi i običaj da se bebama i maloj deci spoljašnji ušni kanal čisti štapićima, čime se vosak nabija dublje u kanal.

Kada posle pranja kose upije vodu i nabubri, ovaj čep više ne može sam da ispadne, naročito ako je zaglavljen na dnu kanala, iza njegovog fiziološkog suženja. Znači, guranje štapića u uši, u cilju čišćenja kanala, zapravo je kontraproduktivno, jer ovaj čep iritira kožu kanala i dovodi do njene upale, a štapić može, ako se gurne suviše duboko, da ozledi i bubnu opnu, stvarajući time uslove za prodor bakterija u srednje uvo. Iz ovih razloga su ušni lekari (otorinolaringolozi) izričito protiv ovih štapića.

Spoljašnji ušni kanal se od prekomerne količine voska (koja se prirodno stvara) čisti ispiranjem ili posebnim instrumentima, što je u domenu lekara za uho, grlo i nos (otorinolaringologa).

Pravilno održavanje higijene zdravog uha se vrši pranjem vodom i sapunom ili šamponom i brisanjem ušne školjke peškirom ili pelenom.

Koji su simptomi?

Bolovi u ušima se ne manifestuju jednako kod beba, dece i odraslih. Nije svejedno. Deca češće ispoljavaju probleme sa ušima nego odrasli.

Bebe ispoljavaju atipičnu simptomatologiju:

  • Kijavica i zapušen nosić – obavezan je simptom!
  • Iznenadna uznemirenost
  • Kenjkave su (plačljive)
  • Trljaju glavicu o podlogu
  • Prilikom spuštanja na podlogu, prodorno i jako zaplaču – promena pritiska utiče na pojačavanje bola u uhu
  • Vriskom se, naglo probude iz sna
  • Često vrisnu tokom podoja – zbog vakuma koji se stvara sisanjem, zbog čega se rasteže bubna opna i daje jako intenzivan bol, zbog čega
  • Odbijaju da jedu
  • Guraju ruke u usta – što se često pogrešno tumači kao glad, grčevi ili nicanje zuba
  • Povišena temperatura
  • Kašalj (često zbog slivanja sekreta preko ždrela i grla u donje disajne puteve)

Starija deca mogu sama da odrede da li ih boli uho i mogu, često, tačno i da opišu kako ih boli.

  • Sve počinje zapušenjem nosića i kijavicom, koji je obavezan simptom!
  • Bol
  • Osećaj zapušenosti uha
  • “Nagluvost”
  • Povišena temperatura (može i ne mora)
  • Trljanje ili guranje prstiju u uši
  • Plačljivost, kenjkavost
  • Često odbijanje hranjenja – pokreti vilice mogu da pojačavaju osećaj bola
  • “Curenje” uha – kada već dođe do probijanja bubne opne gnojem

Kako postaviti dijagnozu?

Kao što je već rečeno, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može videti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

Dakle, ukoliko primetite neke od gore navedenih simptoma, obavezno se javiti lekaru, radi postavljanja dijagnoze i određivanja adekvatne terapije.

Mogu li se sprečiti “problemi” sa ušima?

Još kako!!!

Mame i tate, ovde, imaju najvažniju ulogu!

  • Prvo i najvažnije je obezbediti prohodnost nosića detetu – OTPUŠITI nosić (u članku “Zapušen nosić” detaljno je opisan ovaj postupak, pogledati TAMO)
  • Što pre “naučiti” dete da samo “duva” nos
  • Dojenje obezbeđuje pasivnu zaštitu od infekcija
  • Prilikom dojenja, dete držati u iskošenom položaju od oko 45° u odnosu na podlogu – u vodoravnom položaju mleko lako prelazi preko, gore pomenute, Eustahijeve tube do uha, (mleko je dobra “hrana” bakterijama, koje posledično daju upale uha)
  • Pre svakog podoja očistiti nosić, ali nikako ne činiti to posle podoja zbog potencijalnog izazivanja povraćanja ili bljuckanja

Kako ublažiti bol u uhu?

Ovih nekoliko praktičnih saveta, lako je sprovesti u kućnim uslovima i poželjno je da ih roditelji imaju u vidu kako bi pomogli svom detetu.

  1. Dati lek protiv bolova (lekovi iz grupe Ibuprofena – Brufen ili Paracetamol) –u adekvatnoj, propisanoj, dozi, otklanjaju bol
  2. Zagrejte flanelsku krpu, platnenu pelenu i sl. peglom, presavijte je i pritisnite na bolno uho – toplota umanjuje bol
  3. Prilikom kupanja nedozvotili kvašenje uha
  4. Kada izlazite napolje, stavite kapicu ili štitnike za uši detetu na uši, naročito po lošem vremenu
  5. Ne ukapavajte uljane kapi poput “čuvarkuće” i sl. u bolno uho – ako je došlo do probijanja bubne opne gnojem, može doći do većih komplikacija, jer se samo otoskopskim pregledom može utvrditi priroda bola uha
  6. Održavajte nosić prohodnim
  7. Tek, ako posle svih pomenutih tehnika, bol u uhu ne prestaje, odmah se JAVITI  svom pedijatru radi daljeg, adekvatnog, lečenja.

Dakle, ukoliko Vam se dete požali na bol u uhu, prvo i najvažnije je da VI sami pomognete Svom detetu, primenom neke od gore pomenutih metoda za prvu pomoć. Uklonite bol detetu!

Noćni odlasci kod lekara zbog upale uha, nisu uvek opravdani, i ako se često čini da je u pitanju jako hitno stanje. Najefikasniji metod je upravo UKLONITI ili bar UMANJITI bol! Ukoliko otklonite bol, Vaše dete komotno može dočekati jutro i odlazak lekaru, a Vaše dete će imati jedan stres manje.

U nadi da Vam je ovaj članak malo pomogao, ostajem,

S poštovanjem. 😀

Dolazne pretrage:

3 KOMENTARA

Leave a Reply