Koštunjavo voće i kikiriki se po pravilu bebi daje tek posle treće godine, ali ima preporuka koje kažu da je to moguće uraditi i posle prvog rođendana. Najbitnije je da se ove namirnice izblendiraju ili sitno iseckaju kako maloj bebi ne bi zapale u grlu. Daju se pomešane sa drugim namirnicama, najčešće u okviru nekih krema, namaza, domaćih piškota, keksića…

Bobičasto voće se prema preporukama uvodi posle prvog rođendana, ali ukoliko je beba bliže godinu dana i do sada nije imala alergijsku reakciju ni na jednu namirnicu moguće je da joj se da neko bobičasto voće u manjim količinama, najbolje pomešano sa jogurtom u vidu domaćeg voćnog jogurta ( izblendiran jogurt i npr. malina ili kupina ili jagoda). Ukoliko je beba 6, 7 ali i 10 meseci savetuje se da se ipak dočeka sezona iduće godine kada će se ove zdrave namirnice moći dati sveže ( uvek je ovo bolja varijanta, nego iz zamrzivača kada beba napuni godinu dana tokom zime).

Primer uvođenja citrusnog voća je naveden kasnije u Dnevniku s tim da se limun najbolje uvodi kao ceđeni sok pomešan sa medom ( limunada). Bebi se ne daje da liže koru limuna (krišku) jer se može razviti alergijska reakcija i osip od kore koja je tretirana raznim hemikalijama, a koje se pranjem ne mogu otkloniti.

Mleko se kod uvođenja jednostavno daje u čaši ili flašici, najbolje za doručak, da ima dosta vremena kako bi se ispratila bebina reakcija na isto. Zbog kontrole namirnica najbolje je za početak dati bebi kupovno mleko, a tek kasnije eventualno i domaće mleko isključivo od proverenog dobavljača bez potrebe za razređivanjem istog vodom.

Celo jaje je najbolje uvesti tako da se tvrdo kuvano jaje narenda u neko varivo koje beba voli, za početak možda pola pa celo, što svakako zavisi od bebinih kapaciteta.

Deo teksta iz Kuvarskog dnevnika bebe Marte

Na slične teme čitajte, iz istoimenog dnevnika, OVDE OVDE i OVDE klikom na zaplavljena polja.

Više o ishrani dece čitajte TU OVDE i TU

Dolazne pretrage:

Leave a Reply