Dečja putna apoteka

7
13790

 

Bliži nam se nova sezona godišnjih odmora.

Pored planova kuda putovati, šta obući i slično, jedna od glavnih preokupacija svih roditelja pred polazak na duži put  je: „Koje lekove poneti  za dete, za svaki slučaj?“ U takvim situacijama, roditelji često hitaju u apoteke, bez prethodnog savetovanja sa lekarom i oprskbljuju se, često, nepotrebnim lekovima i preparatima, a da pri tome ne ponesu osnovno.

                                                                                                                                                                                                                                                               

VAŽNA NAPOMENA:  Ukoliko je vaše dete hroničan bolesnik (ima asthmu, diabetes, epilepsiju,…), obavezno na put ponesite i standardnu terapiju (pumpice, babychaleri, insulinske penkale, tablete ili sirupi i sl.), u dovoljnoj količini  za svo vreme trajanja putovanja, koja mora da bude u ručnom prtljagu, na dohvat ruke, za svaki slučaj!!!  

               

Šta poneti na put?

1.    Lek za snižavanje visoke temperature (i protiv bolova)

·         Koristiti lekove iz grupe Paracetamola (Efferalgan, Paracetamol, Febricet, Panadol…) ili Ibuprofena (Brufen), u obliku sirupa, čepića ili tableta.

                

Napomena: Ukoliko dete povraća ili odbija da popije lek, preporučujemo čepiće (supozitorije), a ukoliko dete ima proliv, dati sirup, jer čepići nemaju efekta.

Metod snižavanja temperature pogledati OVDE

2.     Lekovi protiv alergije

          Ove lekove (antihistaminike), poput Aerius-a, Flonidan-a, Claritine, Loratadin-a,  Xyzal-a, Pressing-a i sl., zatim kremova i gelova poput Fenistil gel-a, obavezno poneti sa sobom na putovanje.

          Osim što su efikasni kod “običnih” alergija i burnih reakcija na ubode insekata, ublažavaju tegobe izazvane prekomernim sunčanjem, kao i blage opekotine.

                

 3.      Lekovi protiv stomačnih tegoba

  • Razni PROBIOTICI (na tržištu je čitava paleta takvih proizvoda),su lekovi koji pomažu narmalizaciju crevne flore i normalizaciju stolice kod proliva
  • U slučaju da dete povraća, probiotici imaju manju ulogu. Tada najpre primeniti RASTVORE ZA REHIDRACIJU  (mnogo ih je na tržištu)

REHIDRACIJA se vrši po sistemu “po malo, a često”kašičica-dve rastvora, na svakih 5 minuta.  Nikako nemojte dozvoliti da dete popije veću količinu tečnosti odjednom, jer će taj čin da izazove nov nalet povraćanja, te će Vaš napor da rehidrirate dete, biti uzaludan.

                              

4.       Pribor za prvu pomoć

U slučaju manjih povreda (ožuljotina, ogrebotina i sl.), poželjno je da imate i pribor za prvu pomoć. U tu svrhu su vam potrebni:

  1. Hanzaplasti i Flasteri
  2. Steril strip
  3. Sterilna gaza
  4. Prvi i obični zavoji različitih veličina
  5. Alkohol, 3% hidrogen, povidon jodid, octenisept

·         NAPOMENA: U slučaju većih povreda obavezno odvedite dete lekaru uz poštovanje mera prve pomoći.

VAŽNO!!! – Svaku otvorenu ranu je potrebno prvo dobro isprati pod mlazom tekuće vode, pa tek onda tretirati.

 5.      Losioni za zaštitu od sunca

Decu je potrebno zaštiti kremama i losionima sa visokim faktorom zaštite,  preko 20, i to ne samo tokom sunčanih dana, samo na plaži, nego i kada je oblačno, kada je u vodi, kao i na planini, tokom zimovanja.

Na tržištu je velika paleta ovih proizvoda, a potrebno je odabrati onaj koji najbolje prija koži vašeg deteta.

Napomena: Dete mora imati šeširić ili kapicu na glavi kada boravi na suncu!

Još nekoliko korisnih saveta za srećan put …

  1. Na put uvek ponesite dovoljno flaširane vode
  2.  Neka Vam je i toplomer pri ruci
  3.  Nije zgoreg imati i mali kombinovani nožić – britvicu i jedan običan špric za lakše doziranje lekova
  4.  Ako putujete kolima, obezbedite bezbedno sedište za dete
  5.  Antibiotike širokog spektra   (Panklav i sl.)  ne davati deci bez prethodne konsultacije sa lekarom
  6. Fiziološki, slani rastvor za nosić i pumpica (usisivač) za izvlačenje sekreta iz nosića je dobro poneti sa sobom, jer detetu zna biti vrlo neprijatno kada mu je nosić zapušen, a sam zapušen nosić, nosi sa sobom rizik od razvijanja upale srednjeg uha. 
  7. Antibiotska kremica ili mast, je takođe koristan dodatak, jer nekada može dobro da dođe u slučaju nekih manjih ogerotina i blagih infekcija na koži
  8. Sredstvo protiv ujeda komaraca i insekata (ovde mislim na losione za mazanje, ali i na rasterivače komaraca, npr. Raid). Dečja koža jako reaguje na ujede i ubode insekata, te je ovaj dodatak Vašoj apoteci apsolutno, opravdan!
  • Ako ste u inostranstvu i treba vam određeni lek, neophodno je da znate internacionalni, nezaštićeni, naziv tog leka (to je naziv koji se na kutiji piše sitnim slovima, a nalazi se odmah ispod industrijskog naziva leka na kutiji), kako bi mogli naći adekvatnu zamenu i van naše zemlje.

                Npr. Febricet se može naći ako budete tražili Paracetamol         

VAŽNA NAPOMENA:   Obavezno obezbedite  PUTNO  ZDRAVSTVENO  OSIGURANJE za celu porodicu, a naročito za DETE, jer nikada se ne zna, kada će Vam zatrebati stručna, lekarska pomoć!

 

Uz želju da provedete ugodan godišnji odmor, želim Vam srećan put i sve najbolje !!!

Dolazne pretrage:

7 KOMENTARA

      • mi bili na odmoru, na osnovu ovog spiska sam ponela i putnu apoteku, ako smem da dodam, to je i acidi borici voda za ispiranje ociju, mene su oci svrbele od slane vode, nisam ove godine ponela ovaj lek , ali od sada na dalje sigurno hocu, pozdrav 🙂

        • Hvala na sugestiji…. Mom spisku može da se doda još po nešto, ali ovo je onako najnužnije. Mada, slažem se da je korisno imati i Acidi Borici 3% ili „veštačke“ suze, jer slana voda zna jako da isuši oči, a i da izazove peckanje.
          Pozdrav

Leave a Reply