6 najčešćih pitanja u vezi sa dojenjem

0
787

Najveća briga mamica koje doje svoje bebe je da li njihovo mleko dovoljno … a sa tim, postoji i jako mnogo pitanja koje mamice postavljaju pedijatrima, a tiče se – dojenja. Izdvojili smo neka od njih …

bigstock-newborn-sucks-mother-s-breast-7476605

  1. Moje dojke su premekane i „prazne“, da li to znači da nemam dovoljno mleka?

Mamice kojima su dojke u početku dojenja bile pune i teške, a mislile su da je to zato što je u grudima bilo puno mleka, zabrinu se kada dojke postanu meke i „prazne“. Zbog toga posmisle kako količina mleka koju su „proizvele“ nije dovoljna za njihovu bebu.

Ovo ne treba da vas brine!

Dojke u početku deluju prepunjene, naročito naročito u prvim nedeljama dojenja. Međutim čim se vaše telo prilagodi bebinim zahtevima i potrebama, dojke postanu mekše. Ukoliko dojite “na zahtev” svoje bebe, proizvodite tačno onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem traži. Mekane dojke su znak da je došlo do uspostavljanja ravnoteže između potrebe i produkcije.

  1. Zašto se moja beba budi i po nekoliko puta tokom noći?

Iako je san mnogih roditelja da njihova beba prespava celu noć, to nije realno, moguće. Normalno je da se beba budi često, naročito u prvih nekoliko dana, dok se ne uspostavi ritam dojenja. Ukoliko bi bilo drugačije, Vaša beba bi ostala gladna. Vremenom, kada se uspostavi ritam dojenja i beba će se ređe buditi tokom noći.

benefits-of-breastfeeding-20151112094932-jpg-q75dx720y432u1r1ggc

  1. Moja beba plače posle podoja?

Ima jako mnogo razloga zbog kojih beba plače.  Ne mora plač, uvek, da bude znak gladi. Ipak, ne ograničavajte vreme trajanja podoja! Dovršite podoj na jednoj strani (neka beba sasvim isprazni dojku) pre nego što ponudite drugu dojku.

  1. Moja beba dugo sisa

Trajanje podoja je individualna stvar – razlikuje se od bebe do bebe. Ipak, imajte na umu da nema pravila koliko dugo treba da traje podoj.  Neka Vaša beba sama uspostavi svoj ritam.

article-2584615-19cbe60e000005dc-3_634x631

  1. Ne mogu dovoljno da se “izmlazam”

Ovo nije zabrinjavajuća konstatacija. Ne izmlazate se zato da biste videli koliko imate mleka, nego kao pripremu dojke za dojenje (ili biste ostavili mleko za kasnije, …. i sl.) Zapamtite, što beba više vuče, to se stvara više mleka u mlečnim žlezdama. Problem nastaje samo ako mleko koje imate u dojkama ne dolazi do bebe jer ili dojite u lošem položaju ili beba nepravilno prihvata dojku, beba ne sisa efikasno (ne guta mleko) ili je „zakočen“ refleks otpuštanja mleka. Sve ovo je relativno lako rešivo.

  1. Ako beba nije gladna, zašto prihvata flašicu sa mlečnom formulom posle podoja?

Nema potrebe za dohranjivanjem na flašicu ukoliko je Vaša beba lepo napreduje, zadovoljna je, lepo spava, … i slično …. Činjenica da je prihvatila flašicu, nije dokaz da je Vaša beba ostala gladna nakon podoja.

27556f9e00000578-3028102-image-a-1_1428365051758

Ipak, nemojte prvo tražiti odgovore na svoja pitanja na raznim internet portalima. Prethodno se posavetujte sa svojim pedijatrom. Svako od njih ima dovoljno vremena da sa Vama popriča i otkloni vam svaku smunju i odgovori na svako pitanje. Ne libite se da postavite pitanje na pravom mestu i u pravo vreme.

Srdačan pozdrav!

Pročitajte još: Dojenje stvarno najbolje, klikom OVDE Bebine potrebe, OVDE Ishrana dece u prvih 12 meseci života, OVDE
Odlomke iz čuvenog kuvara za bebe „Kuvarski dnevnik bebe Marte“ – OVDE.

Dolazne pretrage:

Leave a Reply