Morbilli

5
5129

Morbili (male boginje, measles, morbilli) je infekcija respiratornog sistema izazvana virusom Morbila. Odlikuje se visokom febrilnošću, kašljem, curenjem nosa, crvenilom očiju, Koplikovim mrljama i generalizovanom makulo – papuloznom ospom.

ime-za-dete2

Epidemiologija:

Virus Morbila se u sredini širi vazdušnim putem. To je visoko potentan virus od koga oboleva preko 90% neimunizovane populacije. Spada u red dečjih, osipnih, zaraznih bolesti.
Nakon preležane infekcije, morbili ostavljaju doživotan imunitet.

Najrizičnije grupe su:

  • Odojčad
  • Deca u stanju imunodeficijencije
  • Malnutricija – loša ishranjenost
  • Razna imunodeficijentna stanja kod ljudi
  • Trudnice
  • Osobe koje su u kontaktu sa nevakcinisanom i neimunizovanom populacijom
  • Osobe koje putuju u zemlje u kojima su morbili još česta pojava

10336589_10154326489435284_5506665800068586226_n

Klinička slika:

Inkubacija je 9 – 14 dana od momenta ekspozicije virusu, a infektivnost traje od 2 dana pre pojave simptoma do 5 dana nakon izbijanja ospe. Bolest prolazi kroz tri stadijuma: Kataralni, eruptivni i rekonvalescentni.

Kataralni stadijum:

Traje nekoliko dana, a odlikuje se pojavom

  • Visoke temperature (oko 40°C)
  • Kašaljem
  • Konjuktivitisom
  • Gubitkom apetita

Neposredno pre erupcije ospe u usnoj duplji je moguće videti i tzv. Koplikove mrlje – sitan, beličasto – mrljast enantem na sluznici, koji nestaje nakon par dana. Koplikove mrlje su rani, patognomonični znak bolesti.

koplikove mrlje2
Pri kraju prvog stadijuma dolazi do normalizacije temperature.

II Eruptivni stadijum:

Ovaj stadijum karakteriše pojava makulo – papulozne ospe generalizovanog tipa (po čitavom telu), karakteristične distribucije. Prvo se javlja iza ušiju, pa na vratu, zahvatajući lice,  te se spušta na trup i ruke, pri čemu zahvata i  dlanove, a tek na kraju zahvata  noge i tabane. Ospa može biti praćena svrabom. Zahvaćena koža je meka i vlažna. Odmah po izbijanju ospe, temperatura ponovo raste.

Kako bolest prolazi, tako ospa počinje da bledi, sve dok u potpunosti ne nestane 8. dana od izbijanja, istim redosledom kojim se i pojavila. Na mestima gde je bila ospa, još neko vreme na koži mogu ostati jače pigmentirane zone.

III Rekonvalescentni stadijum:

Povlačenjem ospe, dolazi do povlačenja svih simptoma i primetnog poboljšanja opšteg stanja obolelog, iz dana u dan.
Organizam je iscrpljen, moguće su komplikacije opasne i po život.

files

Dijagnozu postavlja lekar !!!
Potrebno je dete odvesti lekaru već sa pojavom prvih opštih simptoma.

Komplikacije su česte. Upala pluća, upale uha, encefalitis, ulceracije na kornei do slepila. Pre pojave vakcine (MMR), smrtni slučajevi, nisu bili retkost.

Lečenje:

Ne postoji specifičan način lečenja morbila.
Većina obolelih ozdravlja samo uz pomoć simptomatske terapije i mirovanja, ali je potrebno da svaki oboleli bude pod lekarskim nadzorom i kontrolom, kako bi se na vreme sprečile, uočile i lečile eventualne komplikacije!
Snižavanje visoke temperature (postupak  snižavanja temperature, videti OVDE), nega, ishrana i adekvatna higijena deteta su od velikog značaja.

vaccinate

Prevencija:

Najbolji način sprečavanja ovog oboljenja je sprovođenje redovne, zakonom obavezne vakcinacije MMR kombinovanom vakcinom (Mumps Measles Rubella) protiv rubeole, zaušaka i morbila.

Dakle, ova virusna, zarazna bolest se pre pojave MMR vakcine često javljala u vidu manjih ili većih epidemija, uglavnom u kolektivima i odnosila je mnoge živote.

o-CALIFORNIA-POLITICAL-BABY-NAMES-facebook

Učinimo sredinu bezbednu za našu decu!

Varicella…pogledaj OVDE

Dolazne pretrage:

5 KOMENTARA

Leave a Reply