7 trikova uspešnog davanja leka deci

0
22196

davanje-leka

Veoma česta pojava, u praksi, je da roditelji imaju poteškoća u davanju leka svom detetu. Neretko se dešava, da roditelj pokuša da sugeriše lekaru koji lek da propiše detetu, jer ono ovaj ili onaj lek “neće” da popije ili ga pljuje?!

sirup

Slažem se …. nekada nije lako!

Ponekad je za uspešno davanje leka detetu potrebno puno kreativnosti.

sb10064069g-005

Najbolje bi bilo da pokušate da ostvarite saradnju sa svojim detetom i uz puno takta i strpljenja mu objasnite (naravno, ukoliko Vam to uzrast deteta dozvoljava) zašto je potrebno da ono popije lek. Uglavnom samo “dogovor” bude dovoljan, ali ako ne … Pokušajte sa nekim trikovima.

medicines-dont-give-baby-250x150

Primera je mnogo, a pojedini lekovi se, čak, mogu kupiti u nekoliko različitih ukusa i oblika aplikacija.

1.   Napravite čarobnu pastu

Mala deca će najlakše uzeti lek u tečnom stanju. Međutim, ako ga vaše dete ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, pitajte svog lekara da li taj isti lek možda postoji u nekom drugom obliku, recimo tableta ili praška i kako sve možete da ga date. Ukoliko ima, neka dozu preračuna i prilagodi Vašem detetu (u apotekama je moguće napraviti premeravanje tačno u dozu).

U zdrobljenu tabletu ili prašak dodajte par kapi vode (ili voćnog sirupa, zbog neprijatnog ukusa) da biste dobili gustu pastu. Vrhom prsta stavljajte male količine paste na unutrašnjost detetovog (obično bebinog) obraza, a ono će to progutati bez otpora.

prasak od tablete

2.  “Džepić u obrazu” – ovo uvek uspeva
Ovo je tajno oružje za davanje leka.

Pre nego što otpočnete proceduru, lek treba da vam bude na dohvat ruke. Položite glavu bebe na unutrašnju stranu lakta svoje ruke. Dlanom iste ruke prekrijte bebin obraz i kažiprstom ili srednjim prstom lagano povucite ugao usta. Na taj način dobićete „džepić“ u obrazu. Drugom rukom kapljite lek u „džepić“, malo po malo. Ovakvim zahvatom bebina usta možete da držite otvorena a glava joj se neće pomerati. Vodite računa da se ne zagrcne. Ista procedura se primenjuje i na maloj deci s tim da tada vodite računa da je ono koliko – toliko mirno. 😉

4525428_orig

3.  Graduisana kapaljka, špric ili kašičica
Plastičnu kašičicu, koja se dobije uz lek, lakše je koristiti nego kafenu kašičicu. Kafene kašičice nisu najpouzdanije (današnje kafene kašičice, uglavnom, neodgovaraju doznim standardima, te se izbegavaju!!!). Da biste bili sigurni da je dete uzelo sav lek, dok izvlačite kašičicu, blago je povucite uz gornju usnicu deteta.

Graduisanom kapaljkom i špricem se lek najjednostavnije i najpouzdanije daje. Uvek znate tačno koliko ste mililitara dali (što je veoma važno kada je doziranje lekova za decu u pitanju). Postavite je između unutrašnje strane obraza i desni, a zatim ukapavajte (ubrizgavajte) po nekoliko kapi i sačekajte da dete proguta lek – „džepić“ metodom.

4.  Zaobiđite detetov jezik
Pri davanju leka pokušajte da izbegnete bebine osetljive delove usta. Veći deo receptora za ukus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dela jezika može da izazove nagon za povraćanjem.

45901708_OTD_babyca_234769c

Najbolje područje za davanje leka je između unutrašnje strane obraza i desni, prema zadnjem delu usne šupljine.

5.  Zamaskirajte lek
Zdrobljenu tabletu ili lekoviti prašak možete da sakrijete u hranu koji mu pripremate. Recimo, umešajte je u kašicu ili u sok. Pasta od tablete i vode može se sakriti i ispod pekmeza.

101397924Pre nego što primenite ovu metodu, pitajte lekara da li se lek koji ste dobili sme uzimati s hranom. Osim toga, dosta lekova se uzima pre ili posle jela, pa ako je to pravilo za lek koji ste dobili, radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.

6.  Vodite računa o dozama
Veći deo leka apsorbuje se za oko 30 do 45 minuta. Ako je Vaše detete uspelo da zadrži lek tako dugo, obično ne treba nadoknađivati dozu. Međutim, ako povrati odmah, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima kada se radi o vrlo preciznim dozama naznačenim na uputstvu. Pazite da detetu date tačno propisanu i preporučenu dozu od strane lekara!!!

Selecting-a-pediatrician-525_l_47c0be39a8206a4a

Primera radi, ako ne uspevate da detetu date lek za snižavanje temperature, pitajte lekara da li postoji neki drugi način da se terapija uspešno sprovede. Čepići protiv temperature su uvek sjajno rešenje (Kako uspešno sniziti visoku temperature, pogledaj, OVDE).

7.  Injekcija 
Ovo je uvek krajnja mogućnost, koju može da propiše samo lekar!

Nikada nemojte pretiti detetu sa injekcijama! Ne stvarajte nepotreban strah kod dece! One su ona krajnja mogućnost, a propisuju se samo u krajnje nužnim situacijama.

A+baby+receiving+a+vaccine+injection.1

U svakom slučaju, ovo su samo neke od metoda. Podelite sa i nama svoja iskustva.

Preporučujemo Vam da prvo isprobate neku od “diplomatskih” metoda, jer Vi ste osoba kojoj Vaše dete najviše veruje. Budite nežni, ali kategorični.

slatkisi mama i beba

Učinite sve za dobrobit svog deteta.

Srećno!  😉

Dolazne pretrage:

Leave a Reply